Protestní hnutí Tea Party chce změnit politickou mapu USA

Washington - Amerika příští týden podle všeho zčervená. Velký triumf tradiční barvy republikánů nad demokratickou modrou v kongresových volbách předpovídají průzkumy veřejného mínění. Letošní hlasování se už teď označuje jako nejdramatičtější za desítky let. Velký podíl na tom má i vzestup konzervativního hnutí Tea Party.

Tea Party má na svědomí malou revoluci, která skoro jistě ukončí vládu levice nad celým Kongresem. V lednu 2008 složil Barack Obama prezidentskou přísahu. Už měsíc poté zazněl v televizi první protest proti státnímu utrácení: „Tohle je Amerika! Kdo chce platit za hypotéku sousedů, kteří mají koupelnu navíc a nemůžou to splácet? Zvedněte ruku! Prezidente Obamo, slyšíte to?“ Tato slova změnila politickou mapu Ameriky.

Televizní vstup stál u zrodu Tea Party. Proslavily ji protesty proti zdravotnické reformě a její sílu potvrdila současná kampaň. Hnutí složené ze stovek nezávislých organizací pojí odpor k přebujelé vládě a láska ke konzervativním hodnotám. „Nastal čas ukončit tohle šílené státní utrácení a vrátit se ke kořenům Ameriky – prostě omezit vládní zásahy,“ hlásá příznivec Tea Party Peter Christofl.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Lidé z Tea Party odstavili v primárkách několik zavedených jmen. Třeba aljašská senátorka Lisa Murkowski po prohrané republikánské nominaci kandiduje jako nezávislá a ve spotech učí voliče, jak ji správně dopsat na hlasovací lístek. Favorité Tea Party mají šanci dostat ze Senátu šéfa demokratické většiny, v Chicagu a Delawaru bojují o místa, která patřila prezidentu Obamovi a viceprezidentu Bidenovi. „Frustrace voličů z ekonomické situace je velká. Musíme tohle hlasování brát jako výstrahu a dál pokračovat ve zmírňování dopadů krize,“ říká guvernér státu Delaware Jack Markell.

Američtí konzervativci dávají kandidátům Tea Party bezmeznou podporu i miliony z vlastních kapes. Za to budou mít po volbách významnější slovo v Kongresu. A už mluví o dalším cíli – prezidentských volbách a jak v nich dostat Baracka Obamu z Bílého domu.

Setkání příznivců Tea Party
Zdroj: ČT24