Sopky na Kamčatce narušují leteckou dopravu

Moskva - Oblaka sopečného popela způsobená zvýšenou aktivitou sopek Ključevskaja a Šiveluč na poloostrově Kamčatka na ruském Dálném východě narušují leteckou dopravu v oblasti. Město Usť-Kamčatsk vzdálené asi 100 kilometrů od vulkánu Šiveluč zaznamenalo spad sopečného popílku. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na dnešní zprávu úřadu ruského ministerstva pro mimořádné situace na Kamčatce.

Podle zprávy půdu v oblasti asi pětitisícového města pokryla silná vrstva popela a viditelnost v něm je kvůli spadu popílku omezena na několik metrů. Jeho obyvatelé prý nejsou ohroženi, ale úřady jim doporučily nevycházet ven a důkladně utěsnit dveře a okna.

Vulkanická aktivita si vyžádala odklony letů

Vulkanolog Sergej Senjukov televizi Rossija 24 řekl, že oblaka popela vystoupala do výše až deset kilometrů a šíří se východním směrem přes Tichý oceán.

Kamčatka se svými 29 aktivními a více než dvěma stovkami vyhaslými sopkami patří k nejaktivnějším vulkanickým oblastem ve světě. Ključevskaja je s výškou 4 750 metrů nejvyšším aktivním vulkánem na eurasijském kontinentu. Ke zvýšené aktivitě se probouzí zhruba každých pět let. Sopka prudce zvýšila svou aktivitu počátkem minulého týdne. Poslední velkou erupci sopky Šiveluč zaznamenali odborníci v roce 1964, okolnímu obyvatelstvu nebezpečí nehrozilo.

Sopečný prach na Kamčatce
Zdroj: ČT24