Obama přijal záchranáře chilských horníků

Washington - Barack Obama ocenil nedávnou záchranu 33 zavalených chilských horníků a osobně přivítal a pochválil představitele NASA a několika amerických společností, které se na jejich vyproštění podílely. Například tým NASA pomáhal s návrhem klece, v níž záchranáři muže vytahovali na povrch. Akce skončila 14. října.

Očekávalo se, že Obama po čtvrtečním setkání v Oválné pracovně vystoupí s projevem, ale prezidentská kancelář program na poslední chvíli změnila a proslov byl zrušen. Prezident USA nicméně již dříve záchranu ocenil a prohlásil, že operace na vytažení horníků svět uchvátila. Provozní ředitel americko-chilské důlní společnosti Geotec Boyles Bros Jim Stefanic po setkání s Obamou prohlásil, že si „velmi pěkně popovídali“. Dodal, že prezident poděkoval každému za „tuto skvělou záchrannou misi“.

Skupina 33 horníků byla v podzemí v hloubce přes 600 metrů zavalena od 5. srpna. Více než dva týdny trvalo, než je záchranáři objevili, poté začaly přípravy na jejich záchranu. Krátce po navázání komunikace jim byly nouzovým vrtem dopravovány potraviny, voda a později další potřebné věci.