V Somálsku popravili dvě dívky za špionáž

Mogadišo - Somálské radikální islámské hnutí al-Šabáb nechalo ve městě Beledweyne u hranic s Etiopií veřejně popravit dvě dospívající dívky - údajně to byly špionky. Popravčí četa je zastřelila na ulici před zraky stovek lidí. Al-Šabáb, které kontroluje velkou část Somálska, chce v zemi zavést islámské právo šaría. Zakázalo například fotbal, západní hudbu, videohry nebo DVD. Za porušení zákazů hrozí amputace končetin nebo trest smrti.

„Tyto ženy prováděly špionáž pro nepřítele a byly zatčeny mudžáhidy,“ oznámil Šabáb davu před popravou. Ženy byly zadrženy před týdnem. Radikální hnutí dodalo, že po dlouhém vyšetřování se doznaly.

Podle zpravodajského serveru news.com.au je to první taková poprava žen obviněných ze špionáže. Dívkám bylo asi 17 nebo 18 let. Seděly na zemi s rukama svázanýma za zády. Poté jim extremisté zakryli tvář a zezadu je zastřelili. „Bylo to šokující, byly tak mladé. Vypadaly zoufale, ale nikdo jim nemohl pomoci,“ citoval server jednoho ze svědků.

Radikálové rovněž pohrozili, že podobný osud postihne každého, kdo se zaplete do vyzvědačství. Podle zpravodajského serveru je na policejní stanici v Beledweyne kvůli obviněním z údajné špionáže drženo několik desítek osob.

Somálský radikál z hnutí al-Šabáb
Zdroj: ČT24