Srbsko chce jednat s Kosovem

Bělehrad/Brusel – Srbsko činí vstřícný krok vůči Kosovu, které se od něj odtrhlo a vyhlásilo nezávislost. Srbský ministr zahraničí Vuk Jeremić dnes oznámil, že Srbsko je připraveno s Kosovem vést dialog. Ten by podle něj měl začít co nejdříve. Neznamená to ovšem, že by Srbsko uznalo kosovskou nezávislost. Severoatlantická aliance dnes zároveň oznámila, že bezpečnostní situace v Kosovu je natolik dobrá, že je možné začít odtud stahovat alianční vojáky.

„Jsme k dialogu připraveni. Pokud jde o nás, může začít okamžitě. Připraveni jsou i zástupci Bruselu, kteří budou hrát úlohu prostředníka,“ prohlásil Jeremić. „Tento moment není možná pro Albánce jednoduchý, s ohledem na jejich politické události. Ale jsem přesvědčen, že pro všechny je lepší, aby proces začal co nejdříve,“ dodal. 

Kosovo má ale teď spíš než se vztahy se Srbskem starosti se zdejší politickou krizí. Ta vypukla koncem září poté, co prezident Fatmir Sejdiu podal demisi. Rozhodl se odejít z funkce, když ústavní soud rozhodl, že nemůže být prezidentem a předsedou strany Demokratického svazu Kosova (LDK) současně. 

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Z vlády poté odešli všichni ministři LDK. Příští týden bude proto kabinet Hashima Thaçiho čelit hlasování o nedůvěře. Země tak míří k předčasným parlamentním volbám, které byly vypsány na 13. února. 

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen dnes v Bruselu oznámil ale dobrou zprávu týkající se Kosova. V zemi se prý zlepšila bezpečnostní situace, což umožňuje, aby NATO v nadcházejících měsících postupně snížilo počet svých vojáků na tomto bývalém srbském území ze současných 10 tisíc na polovinu.

Kosovská Mitrovice – dva světy v jednom městě

V Kosovu, které v roce 2008 vyhlásilo na Srbsku nezávislost, žije asi 120 000 etnických Srbů. Ti nechtějí uznávat kosovské úřady v Prištině a za podpory Bělehradu si jejich komunity volí vlastní zastupitelstva. Podobně je tomu i v Kosovské Mitrovici. Právě toto město se stalo symbolem srbského odporu v Kosovu. Město je rozděleno řekou Ibar – na jednom břehu žijí Srbové, na druhém Albánci. Takto rozdělené je město od války v roce 1999. Nevraživost mezi oběma národy přitom neustává. Ve městě je tak neustále cítit napětí.

Příští rok proběhne v Kosovu první sčítání od roku 1981. Dá se předpokládat, že ho Srbové v Kosovské Mitrovici budou bojkotovat stejně jako volby organizované Prištinou. 

Kosovská Mitrovice
Zdroj: ČT24
Vydáno pod