Záplavy v Beninu a Čadu mají už 400 obětí

Porto Novo - Záplavy, které postihly západní Afriku, narušily podle fondu UNICEF životy stovek tisíc lidí. Obětí je zatím asi 400 a půl druhého milionu Afričanů zůstalo bez domova. Nejvíc postižený je Benin. OSN se obává epidemie cholery, která by mohla propuknout, pokud se lidé hromadně vrátí do postižených vesnic. Do oblasti posílá provizorní stany a dezinfekční prostředky.

Jen v Beninu přišlo při záplavách o všechno 180 tisíc lidí. Ti se teď všichni tísní v provizorních stanových táborech. Mezi nimi je i Constance se svými pěti dětmi. Kvůli špatným hygienickým podmínkám panují obavy ze šíření vážných nemocí, jako je například cholera. 

„Nejvíc se bojíme, že se lidé hned vrátí do zničených vesnic. Je tam všechno kontaminované. Pokud by začali pít místní vodu, tak se okamžitě prudce zvýší dětská úmrtnost a epidemie vypukne naplno,“ varuje François Bellet z dětského fondu UNICEF. 

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Cholera už přitom řádí v Čadu. Záplavy spláchly fekálie z latrín do studní. Čtyři tisíce lidí už se nakazily, téměř 150 z nich zemřelo. Záplavy byly letos v Čadu nejsilnější za posledních 40 let. Škody na infrastruktuře jsou obrovské, v okolí hlavního města voda zničila většinu silnic a mostů.