Vrt v Mexickém zálivu neměl dostatečně pevný beton

Washington - Pevnost betonu ve vrtu v Mexickém zálivu nebyla stoprocentní. Testy už před ekologickou katastrofou ukázaly, že vrt byl vyroben z nevyhovující směsi cementu. Podle agentury AP to uvedla komise, která vyšetřuje příčiny největší ekologické katastrofy v dějinách. Nekvalitní cement dodala společnost Halliburton. Ta má podle deníku The Guardian dobré vztahy s rodinou exprezidenta George Bushe. Třeba za rok 2003 dostala nejvíc zakázek od americké vlády. Firma také vyhrála tendr bez veřejné soutěže na poválečnou rekonstrukci iráckého ropného průmyslu za 7 miliard dolarů.

Komise vyšetřující nejhorší ekologickou havárii v dějinách Spojených států zjistila, že už při betonování vrtu v Mexickém zálivu panovaly pochybnosti o směsi cementu, který tehdy do betonu použila společnost Halliburton. Vyšetřovatelé si nechali provést studii směsi od společnosti Chevron, a ta potvrdila, že postrádala potřebnou pevnost. 

I přesto, že existovaly obavy, že beton nebude dost pevný, BP a firma Halliburton pochybnou směs cementu přesto využily. BP přitom už počátkem září firmu Halliburton obvinila, že při vybetonování vrtu neodvedla dobrou práci a že beton nebyl dostatečně pevný. Halliburton se ale brání, že všechny testy byly v pořádku, navíc argumentuje tím, že společnost BP s použitím směsi cementu souhlasila. 

Ropná plošina Deep Horizon vybuchla letos 20. dubna, z vrtu do moře uniklo přes 800 milionů litrů ropy, než se ho podařilo ucpat. Společnost BP jako příčinu havárie označila sérii technických selhání, špatných lidských rozhodnutí a špatnou komunikaci.

Vydáno pod