Polští poslanci zamítli vězení za umělé oplodnění

Varšava – Polští poslanci dnes opět jednali o velmi ožehavém tématu umělého oplodnění. Polsko dosud nemá zákon, který by metodu in vitro upravoval. Poslanci dnes zamítli návrh zákona, který za výkon umělého oplodnění počítal s trestem vězení. Poslanci příslušným parlamentním výborům vrátili k přepracování také další čtyři návrhy zákona k tomuto tématu. Diskuse o dětech ze zkumavky tak pokračuje dál.

Otázka umělého oplodnění rozděluje Polsko. Zatímco katolická církev a její přívrženci se vyslovují proti této metodě, vláda usiluje o to, aby bylo umělé oplodnění hrazeno státem. V Sejmu se tak objevilo hned několik návrhů zákona. 

Ten nejradikálnější přitom počítal s tím, že lékaři provádějící umělé oplodnění by za to mohli jít až na 5 let do vězení. Metoda by v tomto případě byla nelegální. Poslanci dnes ale tuto normu zamítli. 

Každé sedmé manželství v Polsku nemůže mít dítě přirozenou cestou. Umělé oplodnění není sice v současnosti v Polsku zakázané, provádí se ale pouze na soukromých klinikách, které si za zákrok počítají velké sumy – v přepočtu až 80 tisíc korun.