Pobřeží slonoviny se chystá na volby

Abidžan - Hodinové fronty se v pátek tvořily na tržištích a před obchody v Pobřeží slonoviny, kde se mají v neděli po několika odkladech konat prezidentské volby. Přestože byla volební kampaň poklidná, mezi obyvateli malé západoafrické země panují obavy z případného chaosu či násilností. Mnoho lidí se tak rozhodlo nakoupit základní potraviny do zásoby. Volby se měly poprvé konat v roce 2005, jejich termín byl již šestkrát odložen. Poslední politické překážky bránící jejich konání padly minulý měsíc.

Volby mají ukončit politickou krizi způsobenou převratem v roce 1999, kterou v prosinci 2002 dál prohloubil neúspěšný pokus o svržení současného prezidenta Laurenta Gbagba. Čtyřměsíční občanská válka v letech 2002 a 2003 pak vedla k rozdělení země na vládou ovládaný jih a sever držený povstalci.

„Volby mají rozhodnout o tom, zda se země opět propadne do občanské války, nebo zda konečně bude mír a s ním spojená ekonomická prosperita. Lidé na Pobřeží slonoviny jsou už opravdu unaveni a nejvíce si přejí mír a zvýšení výkupních cen kakaa a kávy. Očekává se, že o tom, koho budou lidé volit, rozhodne nejvíce jejich etnický původ,“ informovala z Pobřeží slonoviny Markéta Kutilová z pozorovatelské mise EU.

Telefonát Markéty Kutilové (zdroj: ČT24)

O příští hlavě státu bude rozhodovat na 5,7 milionu voličů. Podle agentury Reuters se čeká napínavý souboj mezi stávajícím prezidentem a dvěma jeho vyzyvateli z řad opozice. Obavy však vzbuzuje otázka bezpečnosti. Případné neshody ohledně výsledků voleb by podle Reuters mohly v zemi, která je největším světovým producentem kakaa, snadno vyústit v násilné střety.

Ulicemi měst dnes v poslední den volební kampaně pochodovali stoupenci jednotlivých kandidátů. V chudé části hlavního města Abidžanu vzali lidé útokem místní tržiště. „Normálně to tak není. Všichni jsou vyděšení. Chodí sem, všechno nakupují, a pak si doma dělají zásoby,“ řekla Reuters prodavačka Fanny Konatová.

Organizace spojených národů ve čtvrtek oznámila, že do země vyslala dalších 500 vojáků mírových sil, kteří mají během voleb dohlížet na bezpečnost. Její přítomnost v zemi nyní čítá 8 000 vojáků a 1 500 policistů.

Lidé na Pobřeží slonoviny nakupují zásoby před nedělními volbami, obávají se chaosu.
Zdroj: ČT24