Thajsko trápí záplavy, vyžádaly si již 100 lidských životů

Bangkok - Již na sto se vyšplhal počet obětí ničivých záplav v Thajsku. Mezi mrtvými jsou také tři cizinci, informovaly dnes místní úřady. Velká voda sužuje severovýchodní část Thajska již téměř tři týdny, v některých oblastech přitom jde o nejhorší záplavy za několik posledních desetiletí. Podle úřadů ale voda v některých oblastech už opadla. Mezi oběťmi jsou osmatřicetiletý Nizozemec, žena z Kambodže a dvouleté barmské dítě.

Podle odhadů místních úřadů citovaných agenturou AFP záplavy postihly pět milionů lidí především v centrálních a východních částech země, kteří přišli o domovy, farmy či dobytek. Zničeny byly stovky hektarů zemědělské půdy. Záplavy postihly 38 ze 76 thajských provincií, voda však již v 16 z postižených oblastí ustoupila.

V hlavním městě Bangkoku, který leží jižně od zaplavených oblastí, bylo vyplaveno zatím asi tisíc domů na říčních březích. Obyvatelé se však připravují na záplavovou vlnu, která by mohla přijít společně s přílivem, a rozmístili tisíce pytlů s pískem.