Japonský a čínský premiér se setkali, spor ale neurovnali

Hanoj - Japonský premiér Naoto Kan se sešel se svým čínským protějškem Wen Ťia-paem. Šlo o nečekanou schůzku, protože mezi oběma zeměmi jsou napjaté vztahy kvůli sporu o ostrovy ve Východočínském moři. Desetiminutové setkání se uskutečnilo na okraj summitu zemí jihovýchodní Asie ve Vietnamu. Zlepšení čínsko-japonských vztahů žádají i Spojené státy. Ministryně zahraničí Clintonová proto navrhla třístranné setkání.

Vztahy Japonska a Číny poznamenává především spor o ostrovy Senkaku (čínsky Tiao-jü-tchaj). Politici se původně nechtěli ve Vietnamu ani setkat. Nakonec se ale oba státníci potkali. Asi na desetiminutové schůzce si řekli, že je škoda, že nemohli ve Vietnamu uspořádat oficiální summit obou zemí. Žádné další plány kvůli otázce sporných ostrovů ale nedohodli.

Spojené státy americké dnes ve Vietnamu vyzvaly Čínu, aby přistoupila k třístranným jednáním. „USA jsou více než ochotny hostit třístranné setkání, kde bychom přivedli Japonsko a Čínu a jejich ministry zahraničí k diskuzím o řadě věcí,“ řekla americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Vztahy Japonska a Číny se vyhrotily poté, co Japonsko zadrželo u sporných čínských ostrovů rybářskou loď. Posádku sice po třech dnech propustilo, ovšem kapitán zůstal v Japonsku ve vazbě, propustili ho až na konci září.