Češi pomáhají zaplavenému Pákistánu

Islámábád - Česká vláda poskytla na pomoc povodněmi postiženému Pákistánu 4 miliony korun, do obnovy země se také významně zapojily české humanitární organizace. Obnovují silnice, rozdávají osivo, pomáhají s vybavováním lidí na zimu. Dohromady letní povodně postihly přes 20 milionů lidí, OSN mluví o největší humanitární katastrofě v novodobé historii.

Povodňová vlna putovala přes tisíc kilometrů dlouhým údolím Indu celé týdny a na mnohých místech voda zůstává dodnes. Prioritou je teď zachránit postiženou oblast od hladomoru. Nutné je zajistit také lékařskou péči, hygienické podmínky a pozvolna i ekonomickou obnovu. Po záplavách zůstaly dva miliony lidí bez domova.

Kromě zničených domů trápí obyvatele taky osud jarní sklizně a to, jestli vůbec bude co jíst. Rozmočená pole farmáři sice možná stihnou dát do pořádku, větší problém je ale to, že nemají co zasít. Zásoby osiva povodeň zničila. „Něco jsem zachránil, zbytek musím dokoupit, a to na dluh. Kompenzace od vlády nestačí,“ stěžuje si farmář Mumammad Sajjíd.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Česká vláda zatím poslala do Pákistánu 4 miliony korun, dalších 6 milionů se pak sešlo na sbírkách humanitárních organizací. Člověk v tísni teď pomáhá přímo v Pákistánu, organizace otevřela pobočku v Taunse, v polních podmínkách tam pracují dva Češi a 35 místních zaměstnanců. 

Sbírka SOS Pákistán

ČÚ: 50985098/0300 u ČSOB 

DMS PAKISTAN na číslo 87777

V provincii Paňdžáb pomáhá Člověk v tísni zhruba ve čtyřiceti obcích. Desetitisícům lidí zde pomocí vrtulníků dopravují humanitární pracovníci pevné nepromokavé plachty, provazy, nářadí na opravy domů, hrnce, pánve, přikrývky, hygienické potřeby, moskytiéry nebo purifikační tablety. Na severu Pákistánu v okolí města Novšerá Člověk v tísni pravidelně zásobuje vodou 40 000 lidí. V budoucnu chce zrekonstruovat 12 škol.  

České programy v Pákistánu financují OSN a Evropská komise. Jen ta dá Pákistánu 350 milionů eur. Celkově jde na obnovu země už miliarda dolarů, o dalších penězích se rozhodne koncem listopadu na dárcovské konferenci.