150 tisíc lidí na demonstraci za zdravý rozum ve Washingtonu

Washington – Na National Mall ve Washingtonu nedaleko Bílého domu se dnes sešly desetitisíce lidí na mítinku za zachování zdravého rozumu před úterními volbami do Kongresu. Setkání zorganizovali televizní baviči Jon Stewart a Stephen Colbert jako protiváhu rivalských mítinků demokratů a republikánů.

V úterních volbách rozhodnou Američané o novém rozložení sil v parlamentu a o guvernérských postech. Poslední průzkumy naznačují růst vlivu dosavadní opozičních republikánů. Ti by mohli znepříjemnit vládu Obamova demokratického kabinetu. 

I když organizátoři, podle kterých přišlo na akci asi 150 tisíc lidí, trvají na tom, že jde o apolitickou akci, přesto shromáždění nechyběl politický podtext. „Chci vidět skutečnou změnu, ne Obamovu změnu,“ prohlásila Shannon Escobarová z Pennsylvanie na adresu hesla současného prezidenta USA Baracka Obamy. 

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Heslem celé akce ale bylo „Obnovení zdravého rozumu a/nebo strachu“. Dnešní akce zaznamenala velkou podporu na internetu. Organizátoři na sociální síti Facebook založili profil události, ke kterému se přes web připojilo přes 226 tisíc lidí.