Omsk je ropné město, benzín je tu ale dražší než v Moskvě

Moskva – V sibiřském Omsku se spojila opozice do koalice, aby mohla lépe bojovat proti vládní moci v Kremlu. Organizace se snaží upozornit na korupci ve státních orgánech nebo potlačování svobody slova a shromažďování. Koalici se také nelíbí, že Omsk, ač zde sídlí největší ropná rafinerie, nemá z produkce ropy téměř ani rubl.

Byrokratické překážky v Rusku znemožňují malým hnutím, aby se registrovaly jako politické strany. Do voleb nemohou, jejich činnost je omezená. Opozice v Omsku napříč politickým spektrem proto spojila síly, aby se bránila proti státní moci. „Od příchodu Putina k moci Rusko nabralo totalitní směr. Všechna opoziční hnutí byla z politiky vytlačena. Svoboda slova prakticky neexistuje,“ říká Akram Machmutov z Omské občanské koalice. 

„Vertikála moci začíná prezidentem a končí gubernátory, které sám jmenuje,“ dodává Vladimir Kozlov. Omským gubernátorem je Leonid Poležajev. Mocný boss vládne železnou rukou už dvacet let. 

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Ruská ekonomika stojí na ropě a Omsk je ropné město. V okolí sice nejsou velká ropná pole, zato je tu největší rafinerie. V Omsku se díky tomu ropa mění na petrodolary. Většina obyvatel ale nemá z obrovského bohatství ani rubl. 

Zisky jdou státnímu gigantu Gazprom do Moskvy a Petrohradu. Benzín je tu tak paradoxně dražší než v Moskvě. Na hlavní Leninově třídě sice vyrostly luxusní obchody, za ropné peníze vyrostla i hokejová aréna, o kus dál ale jsou jen zanedbané čtvrti. „Největším problémem je korupce, která je spojená s orgány na všech místech. Zachvátila všechno a šíří se jako nemoc,“ myslí si Sergej Selivanov z Omské občanské koalice. 

Občanská koalice proto organizuje protesty a obrací se s připomínkami ke státní moci. Tak těsná spolupráce bez ohledu na politické přesvědčení je v Rusku ojedinělá. Příliš velkou podporu u veřejnosti ale koalice nemá, lidi v Omsku zajímá spíš než politika hokej.

Leonid Poležajev
Zdroj: ČT24