Prezidentské volby v Brazílii vyhrála jasně Rousseffová

Brasília - Levicová kandidátka Dilma Rousseffová zvítězila s výraznou převahou v nedělním druhém kole prezidentských voleb v Brazílii. Úřad oficiálně převezme 1. ledna. Stává se první ženou v prezidentském úřadu v této největší latinskoamerické zemi. Pro dvaašedesátiletou kandidátku vládní Strany pracujících se vyslovilo 56 procent voličů, pro jejího rivala Josého Serru 44 procent voličů, kteří přišli hlasovat. Její vítězství se v druhém rozhodujícím volebním klání očekávalo.

Rousseffová s výraznou převahou vyhrála již první kolo voleb před čtyřmi týdny, ale nedostala se překvapivě přes potřebnou polovinu. Udržela si nicméně dostatečný náskok před svým soupeřem, sociálním demokratem Serrou.

Rousseffové zajistilo vítězství především její odhodlání pokračovat v cestě nastoupené jejím předchůdcem Luizem Ináciem Lulou da Silva, tedy v sociálních programech a politice stabilizované ekonomiky. „Je to náročný a obtížný úkol po něm nastoupit,“ prohlásila Rousseffová na da Silvovu adresu.

Novou prezidentku čeká mimo jiné boj s korupcí a kriminalitou, zlepšování infrastruktury i školství. „Ale budu vědět, jak ocenit jeho odkaz. Budu vědět, jak pokračovat v jeho práci a konsolidovat ji.“ Podobně jako da Silva chce Rousseffová dbát hlavně o ekonomický růst. „Lidé, kteří mě zvolili, mi tak umožnili navázat na jeho práci - pomáhat hlavně těm nejchudším,“ upozornila nová prezidentka. Právě popularita da Silvy, který podpořil Rousseffovou jako svou favoritku, jí podle komentářů přinesla hodně hlasů.

Dilma Rousseffová:

„Mám obrovskou radost. Miliony Brazilců mi svěřily tuto misi – nejspíš nejdůležitější v mém životě. Výsledek dokazuje, jak vyspělá je naše demokracie – vůbec poprvé povede Brazílii žena.“

Bývalá marxistická bojovnice je dost silná, aby v jeho stopách šla. Vystudovaná ekonomka nebyla nikdy zvolena do žádné veřejné funkce, ale posledních pět let vedla prezidentskou kancelář – úřad rovný pozici premiéra, kterého Brazílie nemá. Rousseffová v minulosti přestála také útrapy vězení, kde ji mučili. „Potom, co mě zbili, mě nahou hodili na odporně špinavé záchody. Klepala jsem se zimou, dokud mě nepřišli znovu bít,“ vzpomíná nová brazilská prezidentka.

Brazílie se za poslední dekádu stala nastupující světovou velmocí. I v době krize si udržuje dobrý hospodářský růst - letos 6,5 procenta. Z chudoby se dostalo nejméně 20 milionů obyvatel a práci nemá asi jen 7 procent lidí v aktivním věku. Země si dělá naděje, že bude do 15 let pátou nejsilnější ekonomikou světa. V roce 2014 Dilma Rousseffová přivítá účastníky mistrovství světa ve fotbale a o dva roky později se země předvede jako hostitel letní olympiády.

Úspěch brazilských spojenců
Zdroj: ČT24/ČTK/AP