Medvěděv jako první ruský lídr navštívil Kurily

Kunašir - Japonsko protestuje proti návštěvě ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva na Kurilských ostrovech. Rusové je obsadili za druhé světové války a od roku 1945 je kontrolují. Japonci ale ostrovy považují za svoje území. Medvěděv je prvním ruským prezidentem, který vstoupil na jeden ze čtyř ostrovů. Evropský parlament v roce 2005 Rusko vyzval, aby ostrovy Japonsku vrátilo.

Z Moskvy je to sem sedm tisíc kilometrů, šéfy Kremlu ale až dosud od návštěv neodrazovala ani tak vzdálenost, jako spíš ohledy na vztahy s Japonskem. Medvěděv je hodil za hlavu - jeho návštěva měla ukázat péči Moskvy o odlehlou provincii a přilákat nové obyvatele. Prezident ocenil nové přístavní molo, modernizovanou továrnu na zpracování ryb, školku a byty.

Japonsko se zlobí, že ruský prezident navštívil sporné ostrovy. Velvyslanec Ruska v Tokiu už obdržel ostrý protest proti návštěvě. Rusko ale na protest zareagovalo s překvapením. „Nechápeme japonskou reakci. Postoj Ruska je pořád stejný a nijak se nezměnil,“ uvedl zdroj na ruském ministerstvu zahraničí.

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí :

„Ruský prezident navštívil ruskou zemi.“

Medvěděv zavítal na ostrov Kunašir krátce před cestou do Japonska na summit zemí Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) v polovině listopadu.

Medvěděv před cestou na Kurily prohlásil, že Kurilské ostrovy považuje za „velmi významnou oblast Ruska“. Japonská vláda po zářijovém oznámení plánované cesty Medvěděva protestovala a vyzvala ho, aby svou jihokurilskou cestu zrušil. Moskva kritiku odmítla s tím, že považuje za nemístné a nepřijatelné jakékoli rady Tokia adresované ruskému prezidentovi ohledně tras jeho budoucích cest po území Ruska.

Kurily

Čtyři jihokurilské ostrovy, které mají strategickou polohu, Rusové obsadili za druhé světové války a od roku 1945 je kontrolují. Japonci stále trvají na tom, že jde o jejich území. Konflikt už 65 let blokuje formální uzavření rusko-japonské mírové dohody.

Panství na Kurilách zajišťuje Rusku kontrolu nad lodními cestami z a do Ochotského moře. Strategický či ekonomický význam ostrovů ale v rusko-japonském sporu nehraje ani zdaleka takovou roli jako emoce spojené s druhou světovou válkou v obou zemích.