Za útokem na kostel v Bagdádu stojí irácká al-Káida

Bagdád - Skupina, která si říká Islámský stát v Iráku (ISI) a která je považována za iráckou odnož al-Káidy, se přihlásila k nedělnímu útoku na katolický kostel v Bagdádu. Podle dnešního sdělení iráckých zdrojů bylo mnohem více obětí, než se dosud předpokládalo. Při útoku zemřelo 52 lídí z řad rukojmích a policistů, desítky lidí byly zraněny. Zemřelo šest ozbrojenců.

Útočníci z irácké odnože al-Káidy přepadli večer kostel a drželi uvnitř přes 100 lidí. Na sobě měli vesty s výbušninami, vyzbrojeni byli i granáty. Irácké bezpečnostní síly se rozhodly proti útočníkům zakročit a vtrhly dovnitř kostela, v tu chvíli se ale útočníci odpálili. Na místě zemřelo 52 lidí, mezi které se počítají rukojmí a policisté, nikoliv útočníci. 

„Najednou vtrhli do kostela ozbrojenci a začali lidi bít. Někteří byli zranění, byli tam i mrtví, mezi nimi i jeden farář. Několik nás propustili,“ říká jedna z propuštěných rukojmí. „Sousedce zabili před očima manžela i syna. Leželi na zemi a předstírali, že jsou mrtví. Jenže oba opravdu zemřeli, když ozbrojenci začali házet granáty a odpalovat pásy s výbušninami na těle,“ dodává další žena, která řádění teroristů přežila.

Podle vojáků byla záchranná operace velmi složitá, protože sebevražední útočníci si stoupli mezi děti. Oddálit akci ale údajně nemohli, vyjednávání s teroristy nikam nevedla. „Velmi oceňuji, že bezpečnostní složky s tímto zločineckým gangem skoncovaly. Akce ale ukázala, že nám stále chybí profesionálové, kteří provedou záchrannou operaci bez obětí mezi rukojmími,“ uvedl irácký poslanec Jonadem Kana.

K masakru se přihlásila organizace Islámský stát v Iráku. Ta je označována za iráckou odnož al-Káidy. Požadovala propuštění svých spolubojovníků z věznic v Iráku a Egyptě a muslimek z egyptských koptských klášterů. Pohrozila, že jinak irácké křesťany vyhladí.  

Iráčtí křesťané byli v minulosti terčem mnohých útoků. Před 30 lety tvořili podle tamní křesťanské komunity téměř tři procenta irácké populace, v roce 2008 jenom necelé procento.  

Útok na katolický kostel v Bagdádu
Zdroj: Khalid Mohammed/AP Photo