Termín Bílý dům poprvé použil Theodor Roosevelt

Washington - S myšlenku vybudovat palác pro prezidenta přišel prezident George Washington kolem roku 1790. Návrh sídla amerického prezidenta vypracoval architekt James Hoban původem z Irska, který si inspiraci bral z budovy irského parlamentu v Dublinu. Stavba byla zahájena 13. října 1792, prvními obyvateli se 1. listopadu 1800 stali prezident John Adams a jeho žena Abigail. V roce 1800 byla omítnuta pouze polovina zdí, postaveno jen jedno schodiště a budovu stále zakrývalo lešení. Trvalo dalších třicet let, než v rezidenci tekla voda a fungovalo ústřední topení. Elektrické osvětlení bylo zavedeno v roce 1891. V roce 1814, během britsko-americké války, Bílý dům zcela vyhořel a další velký požár zachvátil budovu v roce 1829.

Komplex se skládá z hlavní rezidence, která má čtyři podlaží, a Východního (1942) a Západního křídla (1902). Dvoupodlažní křídla jsou spojena s hlavní budovou prosklenými chodbami a kolonádami. Podlahová plocha hlavních budov činí 5100 metrů čtverečních. 

V roce 1909 byla za prezidenta Williama Tafta jako součást Západního křídla vybudována Oválná pracovna, oficiální pracovna prezidenta Spojených států. V Západním křídle jsou rovněž kanceláře prezidentových nejbližších spolupracovníků. V hlavní rezidenci existuje ještě Žlutá oválná pracovna, která slouží pro neformální návštěvy. Prezidentova rodina obývá hlavně druhé patro hlavní rezidence. 

Zpočátku se sídlu prvního muže Ameriky říkalo Prezidentský palác nebo Prezidentský dům, ale podle barvy omítky, kterou byl „nahozen“ po požáru v roce 1814, dostal přezdívku Bílý dům. Termín Bílý dům poprvé oficiálně použil Theodor Roosevelt, který si ho nechal v roce 1901 natisknout na své dopisní papíry. 

Bílý dům se rozkládá na pozemku o rozloze 7,3 hektaru, což odpovídá přibližně velikosti deseti fotbalových hřišť. Celý areál je obehnán pouze přes dva metry vysokým kovovým špičatým plotem. Komplex má 132 místností, 35 koupelen, 412 dveří, 147 oken, 28 krbů, osm schodišť a tři výtahy. Ve volném čase mohou jeho obyvatelé využívat bazén, promítací sál, tenisový kurt, plochu pro basketbal, dráhy na bowling, kulečníkové stoly nebo běžecký pás. Chod Bílého domu obstarává pod vedením hlavního majordoma 90 lidí všech možných profesí. 

Komplex, který se nachází v metropoli Washingtonu na adrese Pennsylvania Avenue 1600, slouží nejen jako kancelář i domov amerického prezidenta, zároveň je to muzeum, které si denně prohlédne asi 5000 návštěvníků. Za vstup se neplatí, zpřístupněno je zpravidla několik vybraných pokojů. K nim patří například reprezentativní místnosti, jako je knihovna, slavnostní hala, státní jídelna, dále pak různé přijímací místnosti, pojmenované po převládající barvě. 

Zatímco prezident Gerald Ford označoval Bílý dům za „nejlepší veřejné ubytování“ na světě, prezident Harry Truman ho považoval za „nádherné vězení“. Bill Clinton zase říkal: „Miluji toto místo.“ „Nikdo nám neřekl, že prezident a jeho žena platí za každé jídlo, stejně jako za takové drobnosti jako čistírnu, zubní pastu a další,“ divila se zase první dáma Nancy Reaganová asi měsíc po nastěhování do Bílého domu.