Řecká policie zadržela výbušninu pro Sarkozyho

Atény - Řecká policie dnes zadržela balíček s výbušninou adresovaný francouzskému prezidentovi Nicolasi Sarkozymu. Jiný balíček dnes explodoval v Aténách v zasilatelské firmě a lehce zranil jednu zaměstnankyni. Další balíček s výbušninou zneškodnili policisté i v jiné formě. Zásilky byly adresované velvyslanectvím Belgie, Nizozemska a Mexika. Policie už v této věci zadržela dva muže ve věku 20 a 24 let.

„Jedna z výbušnin, kterou u sebe podezřelí měli, byla adresována prezidentovi francouzské republiky Nicolasi Sarkozymu. (…) Policie se domnívá, že (iniciátoři) nejsou napojení na al-Káidu. Věc je nicméně dále předmětem šetření,“ uvedl podle Reuters mluvčí policie.

Podle policejního sdělení měl jeden z podezřelých neprůstřelnou vestu a byl vyzbrojen pistolí. Druhý nesl balíček podobný tomu, který explodoval. Policie je podezírá, že patří k místnímu anarchistickému či extrémně levicovému hnutí. Jeden ze zadržených už byl v minulosti obviněn z účasti na teroristické akci - policie ho hledala kvůli útoku na autobus městské dopravy.

Telefonát Soni Dorňákové-Stamu (zdroj: ČT24)

Letos v červnu explodoval balíček určený ministru Michalisi Chrysochoidisovi, který měl tehdy na starosti policii, v předpokoji jeho ministerské kanceláře a usmrtil šéfa jeho ochranky.

Vydáno pod