Doba okázalosti ruských boháčů je nenávratně pryč

Moskva - Moskevská Manéž už pošesté hostila milionářský veletrh. Přehlídka hraček pro boháče jen pár kroků od Kremlu přilákala jako každoročně stovky návštěvníků. Pro prodejce luxusních zbytečností je Rusko pořád zemí zaslíbenou. Podle odborníků jsou už ale nenávratně pryč zlaté časy, kdy byli bohatí Rusové ochotní koupit cokoliv, na čem byla šesti- a víceciferná cenovka v dolarech. Doba ruské okázalosti zkrátka skončila: ve světě už dávno, Rusové na to přicházejí až teď. Pro velkou část tamního obyvatelstva by přitom nedostupným artiklem byla i pouhá vstupenka na veletrh za 60 dolarů.

„Moderní bohatí lidé stále oceňují emoce spojené s nákupem drahých věcí, ale mnohého už se přesytili. Všech těch hraček, aut a podobně. Chtějí něco opravdu cenného, co vydrží. Je to nový trend - věci, které neztrácejí hodnotu. Klasické a opravdu kvalitní,“  říká šéfredaktor ruské verze časopisu GQ Nikolaj Uskov.¨

Zájem na veletrhu byl tradičně o auta. Německá kvalita je pořád bez konkurence, ale mercedes už platí tak trochu za lidové vozítko.  To je příležitost pro malou německou firmu Benarrow, která nabízí ručně sestavené sportovní vozy - kus za necelých 10 milionů korun. Výrobky jsou exkluzivní: firma podle svých slov neprodává masám, ale pouze výjimečným jedincům.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

V novém autě je ovšem třeba přivézt domů i nějakou drobnost pro manželku. Pokud také podniká, určitě hodně telefonuje a nepohrdne nejdražší bluetooth sadou, jaká je vůbec na světě k mání. Je vyrobená z pravých perel, diamantů a bílého zlata. Na veletrhu je k mání za 95 tisíc eur, ale běžná cena je 115 tisíc.

Kdo chce ukázat trochu sociálního cítění, může diamanty dopřát i své kuchařce: drahokamy vykládaný hrnec jí práci u sporáku určitě zpříjemní. Jenomže firma vyrobila čtyři a tři už prodala v Itálii a kdo by chtěl mít doma něco, co už mají tři Italové?