V Kalifornii rozhodují také o tom, jestli si legálně zahulí

Los Angeles - Kalifornie v dnešních volbách nevybírá jen guvernéra. V referendu obyvatelé nejbohatšího státu USA také rozhodnou, jestli zlegalizovat marihuanu pro takzvané rekreační účely - jednoduše řečeno - pro běžné kouření. Zatím platí, že drogu mohou užívat pacienti třeba k tlumení chronických bolestí. Pokud zákon číslo 19 projde, budou si moci lidé doma pěstovat konopí sami a držet až 28 gramů drogy. Jednotlivá města pak budou mít právo sama regulovat prodej konopí. To by podle předkladatelů nové legislativy mohlo na daních vynést státu skoro 1,5 miliardy dolarů.

Průzkumy naznačují, že návrh zákona číslo 19 v Kalifornii neprojde. A i kdyby ano, federální vláda ve Washingtonu ho určitě napadne. Pro jsou překvapivě někteří policisté, včetně šéfa oddělení v San José Josepha McNamary. Podle něj se boj proti kouření marihuany míjí účinkem a kalifornský teenager sežene trávu snáz než pivo. „Odvádí to policii od hlavních povinností chránit životy a majetek. Lidi neděsí, že se v jejich sousedství kouří marihuana,“ říká.

Návrh se naopak rozhodně nelíbí zaměstnavatelům, kteří namítají, že to otevírá dveře kouření marihuany na pracovišti. Zaměstance by navíc nikdo nemohl vyhodit, pokud by neprokázal, že kvůli kouření pracuje hůř než obvykle.

Prodej marihuany pro lékařské účely
Zdroj: ČT24