Kuba propustí další tři disidenty - i toho nejdéle vězněného

Havana - Kubánské úřady vbrzku propustí další tři politické vězně a vypraví je do Španělska i s jejich rodinami. Trojice nepatří do skupiny 52 politických vězňů, jejichž postupné propuštění vyjednala církev. Většinou jde o osoby zatčené na jaře před sedmi lety v rámci zátahu proti disidentům, kteří byli následně odsouzeni k dlouholetému vězení. Na svobodě už je 39 disidentů, ale 13 jich je ještě internováno. Odmítají splnit požadavek vlády, aby výměnou za propuštění odešli do španělského exilu. Podle údajů Kubánské komise pro lidská práva je na ostrově celkem vězněno ještě asi sto odpůrců režimu.

V trojici je i nejdéle vězněný odpůrce komunistického režimu Adrián Alvarez, který je za mřížemi už od roku 1985. Odpykává si 30letý trest vězení za krádež pušek v době, kdy sloužil v armádě. Byl obviněn ze špionáže a podrývání bezpečnosti státu, konkrétně že zbraně sebral s cílem zahájit vojenskou akci proti vládě. Dalšími, koho čeká v dohledné době propuštění, jsou Fidel Basulto, který byl v roce 1994 odsouzen ke 30 letům za „pirátství“, a Joel Torres, obviněný z „migračního zločinu“.

„Úřady nedovolí odchod všem příbuzným. Nevím proč. Adrián Alvarez je nejstarší politický vězeň na Kubě. Ostatní propuštění odešli s osmi až jednadvaceti členy rodiny a můj syn si může vzít jen šest. Ptalo se mě na to i španělské velvyslanectví a řekl jsem jim, že nevím, proč nemůžeme odejít všichni,“ říká Alvarezův otec.

Kuba propustí další tři disidenty (zdroj: ČT24)

Červencová dohoda o propuštění vězňů následovala po únorové smrti Orlanda Zapaty Tamaya, který podlehl následkům několikaměsíční protestní hladovky za zlepšení podmínek ve věznicích. V době dohody ukončil dlouhou hladovku také další disident Guillermo Fariñas, který se k ní uchýlil po Zapaatově Tamayově smrti.

Kubánský vůdce Raúl Castro podle agentury Reuters uvedl, že chce propustit všechny politické vězně, aby skončily problémy Kuby s mezinárodním společenstvím. Úřady na ostrově ovšem politické vězně označují za žoldnéře imperialismu nebo běžné zločince.

Raúl Castro
Zdroj: ČT24