Kurily jako jablko sváru: Japonsko odvolalo velvyslance v Moskvě

Tokio - Japonsko dočasně odvolá svého velvyslance z Moskvy. Oznámil to japonský ministr zahraničí Seidži Maehara. Diplomatické napětí mezi oběma zeměmi vyvolala pondělní návštěva ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva na jednom z Kurilských ostrovů. Rusko je kontroluje od konce druhé světové války, ale Japonci je považují za své území. Moskva dnes oznámila, že svého velvyslance z Tokia recipročně odvolávat nehodlá, a nevyloučila, že Medveděv v budoucnu Kurily navštíví znovu.

Povolávání velvyslanců ke konzultacím využívají země k vyjádření znepokojení nad vývojem vzájemných diplomatických vztahů a jako formu protestu. Není jasné, jak dlouho japonský velvyslanec na konzultacích zůstane a kdy se do Moskvy vrátí. Eventuální japonská odvetná opatření budou ale zřejmě jen velmi zdrženlivá, protože Tokio prý v zásadě nemá prostředky, jimiž by „odvážný krok ruského prezidenta“ potrestalo, píše agentura ITAR-TASS.

Přestože návštěva vyvolala v Japonsku bouři nevole, Tokio nechalo dveře otevřené pro dvoustrannou schůzku na nejvyšší úrovni, jež se zřejmě uskuteční na okraj summitu zemí Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) 13. a 14. listopadu v Japonsku.

„Rozhodneme, jaké by byly nejefektivnější akce,“ řekl mluvčí japonské vlády. Celková japonská politika na posílení hospodářských vazeb s Ruskem se nemění, i když Medvěděvova návštěva byla nanejvýš politováníhodná, uvedlo japonské ministerstvo zahraničí. „Z dlouhodobého hlediska chceme ve vztazích s Ruskem dosáhnout pokroku, ale náš postoj musí být jasný,“ řekl šéf japonské diplomacie Maehara. Rusko japonské protesty odmítá.

Kurilské ostrovy
Zdroj: ČT24