Londýn a Paříž budou spolupracovat při jaderných testech

Londýn – Británie a Francie se dohodly na spolupráci při testování jaderných zbraní. Jedno centrum pro vývoj technologií vznikne v Británii, druhé pro testování raketových hlavic ve Francii. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a britský premiér David Cameron podepsali také další smlouvu o vytvoření společného expedičního sboru a sdílení vojenských kapacit, především letadlových lodí. Británie a Francie mají největší vojenské rozpočty v Evropské unii. K užší spolupráci se zavázali už v roce 1998 v Saint-Malo tehdejší prezident Jacques Chirac a expremiér Tony Blair.

Sarkozy označil obě smlouvy za bezprecedentní a „smělé rozhodnutí obou zemí“. Cameron zdůraznil, že nové smlouvy umožňují ozbrojeným silám obou zemí těsnější spolupráci než kdykoli v minulosti.

Nicolas Sarkozy:

„Je to rozhodnutí, které je bezprecedentní. Ukazuje úroveň důvěry mezi našimi dvěma národy, jaká nemá v historii obdobu.“

Oba tvrdili, že ujednání nijak neovlivní suverenitu obou zemí. Podle některých britských listů, které odrážejí tradiční nedůvěru značné části Britů vůči Francii, je vojenská spolupráce především vyvolána snahou obou zemí co nejvíce ušetřit v době rozpočtových škrtů.

Obě země mají napjaté obranné rozpočty a chystají v této oblasti úspory. Protože ale nechtějí zároveň omezit záběr obranné činnosti, musí se domluvit na tom, jak si úkoly rozdělit. Britský arzenál čítá v současnosti 160 funkčních hlavic z celkového počtu 225. Francie má hlavic 300. Obě strany ujišťují, že si zachovají kontrolu nad svými hlavicemi. „Nejde o evropskou armádu, nejde o sdílení prostředků jaderného odstrašování,“ prohlásil Cameron. Podle něj tato spolupráce ušetří oběma stranám miliony liber.

Smlouva týkající se jaderného arzenálu má platit 50 let. Předpokládá společné využití vojenské laboratoře v Aldermastonu v Británii, která vyvine technologii pro testování jaderných hlavic. Ve Valduku na východě Francie budou od roku 2014 hlavice společně testovány.

Další smlouva předpokládá vytvoření společného expedičního sboru o síle asi 5000 vojáků, který by měl být schopen nasazení od příštího roku. „Tato jednotka bude pod společným velením zasahovat za našimi hranicemi v případě krize,“ oznámil Sarkozy. Země si podrží veto pro vyslání sboru, který bude mít pro danou operaci jediného velitele. Budou také koordinovat provoz svých letadlových lodí tak, aby byla na moři vždy aspoň jedna francouzská nebo britská. Plavidla budou upravena tak, aby je mohla používat také letadla druhé strany.

  • Nicolas Sarkozy a David Cameron autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2069/206839.jpg
  • Letadlová loď autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2040/203937.jpg
  • Nicolas Sarkozy a David Cameron autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2069/206878.jpg
  • Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a britský premiér David Cameron na jednání v Londýně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2069/206841.jpg