Strany volaly voličům, telefonní síť zkolabovala

New Hampshire - Do vyhrocené předvolební kampaně ve Spojených státech, kde se volí do Sněmovnu reprezentantů, těžce zasáhl kolaps telefonních linek v New Hampshiru. Strany ve Spojených státech totiž tradičně těsně před volbami volají lidem, aby se ujistily, že k urnám dorazí. Tentokrát ale telefonní síť obrovský nápor hovorů nevydržela.

Demokraté v posledních dnech předvolební kampaně dělali všechno pro to, aby zmírnili své ztráty. Zhroucení telefonní sítě v oblasti Nové Anglie ale bylo něco, s čím ani v nejmenším nepočítali. 

Kolaps telefonních linek znevýhodnil právě demokraty, ti totiž k obvolávání voličů používají pevné telefonní linky. Republikáni používají mobily. Taktiku svých politických rivalů nakonec demokraté přejali. „Více než 100 telefonních linek jsme kvůli tomu nemohli vyžít. Takže jsme vyzývali lidi, aby používali své mobilní telefony,“ zoufá si zdejší předseda Demokratické strany v New Hampshire Ray Buckley. 

V USA před volbami zkolabovala telefonní síť (zdroj: ČT24)

Ryan Williams, člen Republikánské strany:

„Naši dobrovolníci používají mobilní telefony. Přes ně kontaktujeme voliče, abychom se ujistili, že s volbami počítají a přijdou podpořit našeho kandidáta.“


Společnost Comcast, která telefonní síť v New Hampshire a Massachusetts provozuje, se podle oficiálního prohlášení stále snaží zjistit, co přesně kolaps způsobilo.

Demokraté naznačují, že kolaps nápadně připomíná situaci z roku 2002, kdy se kvůli problémům s telefony s voliči také nemohli spojit. Demokraté se domnívají, že jim tenkrát telefonní linky rušili republikáni. Ti to ale odmítají.

Vydáno pod