Desetileté dítě porodilo zdravé dítě

Madrid – Zdravé dítě porodila 26. října desetiletá dívka na jihu Španělska. Otec novorozence je také nezletilý. Zdravotní stav matky i dítěte je velmi dobrý a úřady nyní zkoumají, zda podmínky v rodině jsou pro mladičkou matku a dítě uspokojivé, či zda se o ně mají starat sociální služby. Podle andaluských úřadů jde o první podobný případ v tomto autonomním regionu.

Úřady tak potvrdily zprávu místního deníku Diario de Jerez, že sotva desetileté dívce rumunského původu se narodilo dítě o váze 2,9 kilogramu. Z nemocnice podle listu matka odešla i s dítětem koncem minulého týdne. „Mladá matka a její dítě jsou ve skvělém zdravotním stavu a u své rodiny poté, co opustily nemocnici… Otec je také nezletilý,“ řekla novinářům bez dalšího upřesnění Micaela Navarrová, která se stará o sociální péči v rámci autonomní andaluské vlády.

Úřady nyní zkoumají, zda jsou podmínky v rodině pro mladičkou matku uspokojivé, či zda se o ně mají starat sociální služby. Lékaři z nemocnice v Jerez de la Frontera uvedli, že matka rodičky jim řekla, že v jejich zemi je porod u tak mladých dívek běžný.

Odborníci varují, že podobná těhotenství provází zvýšené riziko, protože samotné dívky ještě dospívají. Studie ukázaly, že nezletilé dívky v porovnání s dospělými rodičkami často rodí předčasně a že jejich dětem hrozí, že do jednoho roku zemřou.