Schwarzenegger v politice: Americký sen s nepěkným koncem

Los Angeles - Extrémně důležité jsou volby guvernérů jednotlivých států. Po dvou volebních období skončí éra Arnolda Schwarzeneggra v čele Kalififornie. Jeho kariéra začala jako pohádka o chudém mladíkovi, který vládne v daleké zemi. Příběh kulturisty, filmové hvězdy a guvernéra ale happyendem nekončí – 80 procent Kaliforňanů se těší, až Schwarzenegger pronese v reálu svou klasickou filmovou hlášku: Hasta la vista, baby.

Schwarzenegger na plátně své protivníky drtil, v politické kariéře ale s touto taktikou příliš nepochodil. Ani hrdina akčních filmů si nedokázal poradit se zavedeným systémem kalifornské politiky. Prosadil minimum ze svých plánů, stát odevzdává s dvacetimiliardovým dluhem, rekordní nezaměstnaností a s apatickými obyvateli. „Jako kulturista i akční hrdina uspěl, protože válcoval soupeře. Když to zkusil i v politice, narazil. V politice se musíte být schopný domluvit,“ říká sociolog Darry Sragow.

I boj o nástupnictví po Schwarzneggerovi se zapíše do dějin. Už teď je to s výjimkou prezidentských voleb nejdražší kampaň v historii. Bývalá šéfka eBaye do ní z vlastní kapsy dala bezmála 3 miliardy korun. Podle všeho marně. Levice ji úspěšně vykresluje jako elitářku a symbol pokračování neúspěšné éry.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Letošní volby ovlivní americkou politiku na řadu let

Kalifornie je nejlidnatější stát Unie. Kdyby se osamostatnila, byla by to osmá největší ekonomika světa. Logicky poutá pozornost. I v jiných státech jde ale o hodně. Letos o víc než v jiných volbách. Volby zásadně ovlivní podobu Kongresu na deset let dopředu. Amerika má za sebou sčítání lidu, guvernéři budou rozhodovat o nových hranicích volebních obvodů. A překreslovat budou samozřejmě ve prospěch vlastní strany. To může letošním vítězům přinést v dalších kongresových volbách až 30 křesel navíc. „Volby guvernérů jsou neobyčejně důležité. Změní to rozložení sil v Kongresu v další dekádě. A kromě toho v prezidentských volbách platí, že výhodu má v tom daném státě kandidát stejné strany, ze které je guvernér,“ vysvětluje politoložka Sherry Jeffeová.

Ve hře jsou přitom státy, kde Barack Obama musí vyhrát, aby zůstal v Bílém domě i v dalším volebním období. A stejně jako jinde, ani v guvernérských volbách nejsou vyhlídky prezidentových demokratů nijak optimistické.