Při sérii útoků v Bagdádu zahynulo 63 lidí

Bagdád - Při sérii pumových útoků v desítce okrajových čtvrtí Bagdádu bylo dnes večer zabito nejméně 63 lidí a zraněno dalších 360. Ve východní části metropole byl v podvečer vyhlášen zákaz vycházení. Jde o nejhorší podobné útoky v poslední době. Irák přitom stále nemá novou vládu, která by mohla po odchodu spojeneckých sil problémům čelit.

Terčem násilí, které otřáslo iráckou metropolí pouhé dva dny po útoku teroristů na křesťanský kostel, se stala většinou šíitská předměstí. U bagdádských kaváren nebo na tržištích vybuchlo 14 náloží v automobilech, dva u kraje silnice a na jihozápad města také dopadlo několik minometných granátů. Násilnosti zasáhly nejméně deset různých okrajových částí irácké metropole.

Nejtragičtější následky měl výbuch nálože v autě zaparkovaném na lidovém tržišti ve čtvrti Sadr City, která je domovem zhruba dvou milionů šíitů. Při tomto útoku bylo zabito 15 osob a 23 dalších utrpělo zranění.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Nemocnice musely zvládnout nápor raněných, vyrazil za nimi i dosluhující premiér Núrí Málikí. Jenže právě politiky mnozí vinní z toho, že po odchodu koaličních sil nezajistí v zemi bezpečnost. Volby byly v březnu a země stále nemá vládu. Parlament se od té doby sešel jen jednou – na 17 minut. Světový rekord v době od voleb do sestavení kabinetu zlomil Irák už před měsícem. Vítěz voleb - bývalý premiér Ajád Aláví – už zvažuje, že odejde do opozice.

Následky atentátů na šítské čtvrti v Bagdádu
Zdroj: ČT24