Jižní Korea zahnala palbou rybářskou loď z KLDR

Soul - Jihokorejské námořnictvo dnes zahnalo varovnou střelbou severokorejskou rybářskou loď z pásma námořní hranice mezi oběma zeměmi. Incident se podle agentury Reuters odehrál ve stejné oblasti, kde severokorejské torpédo letos na jaře potopilo jihokorejskou korvetu.

Jde již o druhý podobný případ za necelý týden. Severokorejský člun podle agentury pronikl až do jihokorejských teritoriálních vod, kde zůstal téměř dvě hodiny. Jihokorejci začali střílet poté, co Severokorejci ignorovali výzvy k opuštění oblasti.

Na ryby bohatá oblast se stala dějištěm krvavých střetů již několikrát. Pchjongjang neuznává hraniční linii, kterou stanovila OSN po skončení konfliktu na Korejském poloostrově z let 1950-53. Před několika dny stříleli Severokorejci v demilitarizované zóně na jihokorejský strážní post, jehož vojáci palbu opětovali.

Tyto záležitosti dělají Soulu těžkou hlavu vzhledem k blížícímu se summitu skupiny G20 v japonském Tokiu. Připravuje se na jakoukoliv možnou sabotáž ze strany Pchjongjangu, který obvykle stupňuje provokace, když se pozornost světa začne upínat k jižnímu sousedovi.

Například v roce 1987, rok před olympiádou v Soulu, severokorejští agenti umístili bombu v jihokorejském letadle, na jehož palubě zahynulo všech 115 lidí. V roce 2002, kdy Jižní Korea společně s Japonskem pořádaly mistrovství světa v kopané, severokorejská námořní loď potopila jihokorejský hlídkový člun v blízkosti hraniční linie.

Napětí je na poloostrově velmi vysoké od březnového potopení korvety Čchonan, na níž zahynulo 46 námořníků. Mezinárodní vyšetřování ukázalo, že loď potopilo severokorejské torpédo. Pchjongjang vinu vytrvale popírá.