Nové brýle mají pomoci miliardě lidí do roku 2020

Praha - Asi třetina lidí potřebuje brýle nebo kontaktní čočky. Staly se běžnou součástí našeho každodenního života. Jenže v rozvojových zemích jsou nedosažitelným luxusem, stejně, jako lékaři, kteří by pacienty vyšetřili a správné brýle alespoň předepsali. Jenže s vynálezem profesora Joshuy Silvera bude možná všechno prostší. Brýle si každý přímo na nose nastaví tak, aby viděl co nejlépe. Sta miliony lidí po celém světě by tak mohly vystoupit z mlhy a opět uvidět. Pomoci jim má také centrum, které vynálezce brýlí založil.

Profesor Silver vymyslel dokonce dvě varianty brýlí. Jedny se nastavují posouváním čoček, druhé přidáváním nebo ubíráním kapaliny.

Testy zatím dopadly skvěle. Brýle mají navíc výhodu, že na rozdíl od běžných, které musíme čas od času vyměnit podle toho, jak se nám zrak mění, u těchto stačí pouze pootočit kolečkem tak, abychom zase viděli ostře.

Pokrývky z recyklovaných plastových lahví (zdroj: ČT24)

Pro lidi, kteří si už ani nepamatují na dobu, kdy svět kolem sebe viděli, jsou nové přizpůsobivé brýle skutečně zázrakem. Vyzkoušet si ho mohli také Rwanďané, kterým speciální brýle rozdávali pracovníci mezinárodních zdravotnických organizací.

Miliarda lidí, brýle, 2020

Lucinda Johnsonová, manažerka programu Adaptabilní brýle, popisuje nadšení místní ženy, když jejich brýle vyzkoušela: „Má malý obchůdek a brýle si nasadila úplně poprvé v životě. Najednou byla šťastná. Byl to pro ni zatím jednoznačně nejúžasnější zážitek.“

Dalším cílem profesora Silvera je výrazně snížit cenu samotných brýlí. Pokud se mu to podaří a pokud najde dostatek sponzorů pro výrobu, nic už nebude bránit tomu, aby se začaly hromadně distribuovat do zemí třetího světa.

„Mým cílem, mojí vizí je, aby miliarda lidí, kteří potřebují brýle, jedny měli nejpozději do roku 2020,“ přeje si profesor Silver. Zatím se mu podařilo rozeslat na 40 tisíc brýlí do 15 zemí třetího světa. Potřebných je ale miliarda po celém světě.