Izraelský orchestr prolamuje tabu: Zahraje Wagnera

Jeruzalém/Bayreuth - Izraelský komorní orchestr rozvířil opět debatu o vztahu Židů k německému skladateli Richardu Wagnerovi, jehož hudbu zneužíval Adolf Hitler k propagandě nacistického režimu. Orchestr totiž oznámil, že vystoupí na největším Wagnerově festivalu v německém Bayreuthu. Zahraje Wagnera v červenci mimo oficiální část festivalu.

Wagner se netajil svým antisemitismem. O jeho odkaz se stále bojuje, přestože patří k nejvýznamnějším světovým skladatelům. V Izraeli je Wagner tabu - tamní orchestry hrají jeho hudbu zcela výjimečně, většinou však jejich pokusy končí protesty a odchody posluchačů z koncertního sálu.

Roberto Paternostro, šéf Izraelského komorního orchestru:

„Do Bayreuthu jedeme se vztyčenou  hlavou. Budeme taky hrát Mendelssona, což je taky výrazný symbol. Nechápu, proč se všichni tak zajímají o to, že budeme hrát 10 minut Wagnera. My přece budeme v Bayreuthu hrát i 80 minut židovské hudby. Je to důležité gesto.“

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Podle šéfa Izraelského komorního orchestru Roberta Paternostra musí židovská společnost toto tabu překonat. Paternostro uvádí, že je třeba oddělovat umělce a jeho dílo. „My například hrajeme i ruské autory, kteří měli silné vazby na Stalina a totalitní režim, a nikomu to nevadí,“ dodává.