Drogový boss zaplatil v Mexiku nový kostel

Mexiko - Církev ve středním Mexiku se distancovala od daru na stavbu kostela v obci Tezontle - financoval ji totiž šéf místního drogového gangu. Jde o kartel Zetas, který stojí za mnoha vraždami a útoky na policisty a politiky. V některých odlehlých komunitách drogové gangy dávají peníze nejen farám, ale stavějí i silnice, mosty a nemocnice.

Bronzová deska na zdi kostela nese jméno šéfa místní narkomafie. Kostel se mu tak odvděčil za to, že věnoval na stavbu svatostánku peníze. Heriberto Lazcano Lazcano přitom vede jeden z nejbrutálnějších drogových kartelů v Mexiku. Církev se teď od sponzorování ze strany pašeráků drog distancovala. „Někdy se může stát, že komunity obdrží peníze od pašeráků drog. Gangy faráře často vydírají, vyhrožují jim. Ti jsou tak pod nátlakem. Ale církev jako taková peníze od drogových gangů nepřijímá a přijímat nikdy nebude,“ říká Manuel Corral z mexické rady biskupů.

Stavbu kostela v Tezontle vyšetřuje policie kvůli podezření z praní špinavých peněz. Místní farář se ale brání. Údajně netušil, kdo štědrý dárce je a odkud jeho peníze pocházejí. Zatímco církev se chystá faráře potrestat, mnozí lidé podobné činy vítají. „Když mají lidé víru, peníze mohou přijít odkudkoli. Pokud poslouží tomu, aby se věřící měli kde modlit, místo toho, aby se potulovali po ulicích, jen ať jich pošlou ještě víc,“ myslí si obyvatelka Tezontle.

Kartely vedou v Mexiku krvavou válku, která si od roku 2006 vyžádala už na 30 tisíc obětí.

  • Heriberto Lazcano Lazcano autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2073/207259.jpg
  • Oběti drogového násilí v Mexiku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2073/207260.jpg