Řecké balíčkové bomby: Atény pátrají, Berlín volá po větší bezpečnosti

Berlín/Atény - Německá vláda chce, aby Evropská unie přijala nová bezpečnostní opatření, která by členské země chránila před teroristickými útoky vedenými přes leteckou nákladní dopravu. Podle Berlína by o nich měli jednat ministři vnitra členských zemí příští týden. Na prosincovém summitu by se pak měly přijmout konkrétní návrhy těchto opatření. Bomby zaslané leteckou přepravou explodovaly v úterý na ambasádách v Řecku. Tamní policie po pachatelích mezitím usilovně pátrá.

Řecko dnes preventivně na 48 hodin zastavilo odesílání letecké pošty do zahraničí a pátrá po osobách, které od pondělí zaslaly 14 podezřelých zásilek amatérské konstrukce s výbušninami ambasádám v Aténách i úřadům v zahraničí. Podle tamních úřadů pachatelé patří k místnímu anarchistickému hnutí, které nemá žádné spojení s mezinárodní teroristickou organizací.

Policisté zveřejnili fotografie pěti mužů ve věku od 21 do 30 let, po nichž pátrají od loňského podzimu kvůli jejich údajné příslušnosti k anarchistickému hnutí Konspirace ohňových buněk. Náznaky stopy po této skupině v případu balíčků s výbušninami zaslaných francouzskému prezidentovi Nicolasi Sarkozymu, německé kancléřce Angele Merkelové a italskému premiérovi Silviu Berlusconimu, jakož i několika ambasádám v Aténách se vynořily v pondělí po zatčení dvou podezřelých, kteří podali balíčky do zasilatelských firem v Aténách.

Řeckým úřadům se v úterý podařilo většinu ostatních zásilek lokalizovat. Balíček odeslaný na adresu Berlusconiho byl však zajištěn až v letadle z Atén do Říma, které kvůli tomu přistálo v Boloni. Zásilka pro Merkelovou dorazila až do jejího úřadu, kde byla zneškodněna.

Řecký ministr zahraničí Dimitris Droutsas řekl, že pachatelé nespolupracovali s žádnou organizací v zahraničí. „Všechny důkazy, které jsme do nynějška shromáždili, jasně ukazují, že tyto incidenty nijak nesouvisejí s žádným druhem organizované mezinárodní teroristické skupiny,“ prohlásil. Podle ministra řecké úřady již v pondělí po objevení prvních výbušných zásilek varovaly všechny ambasády v Aténách, aby se preventivně na podezřelé balíčky připravily.

Řecké zásilky obsahovaly práškovou třaskavou směs, která se po otevření vznítila a shořela. Při explozích v Aténách z balíčků při jejich otevření vyšlehly plameny. Nálož byla většinou ukryta v knihách, v nichž byl vytvořen prostor pro prášek, který se používá například při výrobě ohňostrojů.

Řecká média zveřejnila fotografie podezřelých teroristů
Zdroj: ČT24
Vydáno pod