Na skotském letišti v Glasgow byl objeven podezřelý balíček

Glasgow (Británie) - V bezpečnostní zóně na skotském letišti v Glasgow, kde se cestující shromažďují před nástupem do letadla, byl objeven podezřelý balíček. Vzápětí zde byla nařízena částečná evakuace,  část letiště byla následně vyklizena a na místo byli přivoláni pyrotechnici. Ukázalo se však, že šlo o planý poplach, neboť obsah balíčku nebyl nebezpečný.

Ministerský předseda David Cameron v úterý prohlásil, že Británie pravidelně hodnotí stupeň teroristické hrozby, ale že v současnosti nemá v úmyslu ji po bombových hrozbách zvyšovat. V současné době je hrozba teroristického útoku na druhém nejvyšším stupni, který znamená, že teroristický útok je vysoce pravděpodobný.

Britská vláda tak nařídila bezpečnostní prověrku všech leteckých zásilek v reakci na páteční nález balíkových bomb v nákladních letounech v Británii a v Dubaji, jež jsou podle všeho dílem jemenské teroristické organizace.

Podobný případ se stal ve středu v noci, kdy agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) na mezinárodním letišti Johna Fitzgeralda Kennedyho v New Yorku našli také podezřelý balíček. Ukázalo se však, že je neškodný. Balíček podle mluvčího newyorské policie Paul Browneho obsahoval pouze mobil a blíže nespecifikované listiny.