Tchajwanská charita přikrývá oběti katastrof dekami z PET lahví

Tchaj-pei – Tchajwanská buddhistická charita Sue Gee kombinuje humanitární pomoc s ochranou životního prostředí. Ve své recyklační továrně zpracovává plastové lahve na vlákno, z něhož pak vyrábí pokrývky určené pro oběti přírodních katastrof. Na výrobě látek pracují výhradně dobrovolníci. Trička a další šatstvo charita prodává ve svých obchodech, ziskem z prodeje pak financuje mise do míst postižených zemětřeseními, záplavami a cyklony.

Jen v loňském roce charita zpracovala 45 milionů plastových lahví a vyrobila z nich mj. 300 tisíc přikrývek. Recyklované deky už pomohly obětem zemětřesení na Haiti nebo povodní v Pákistánu. „Sbíráním plastového odpadu a jeho využitím dostává naše práce nový rozměr. Nejen, že pomáháme lidem, kteří to potřebují, ale zároveň pomáháme přírodě a Zemi zbavujeme znečištění,“ uvedla pracovnice charity Victoria Lee.

Plastové nádoby se v třídírně slisují a pak putují do továren, kde se odpad přetaví na vlákno. Z průhledných lahví vzniká bílá nit, z barevných nádob a víček je šedivá. Z vláken tchajwanské textilky ušijí různé druhy oblečení nebo právě deky. Charita pokrývky vyrábí neustále a do zásoby. Ve chvíli potřeby pak stačí sáhnout do skladu.

Pokrývky z recyklovaných plastových lahví (zdroj: ČT24)

Victoria Lee o dobrovolnickém principu:

Myslím, že každý má dobré srdce. Je jedno, jestli je člověk bohatý nebo chudý - každý, kdo může pomoci a dělá to, je úžasný. My máme dobrovolníky ze všech pater společnosti. Nejsou to jen důchodci nebo ti, co mají hodně volného času. I podnikatelé a obchodníci chtějí udělat neco dobrého pro Zemi.

Zpracováváním plastového odpadu Sue Gee navíc ulevuje životnímu prostředí jihovýchodní Asie. Zdejší metropole se totiž potýkají s problémem jeho likvidace a znečištění odhozenými plastovými lahvemi je ve velkých městech enormní. „Před mnoha desetiletími nám náš vládce řekl, že nemáme čas zachraňovat Zemi. Planeta má ale potíže, a to je špatné. Ty potíže jsou ale způsobené obrovským objemem odpadu, který produkujeme. Jsem hrdá na to, že právě naše organizace dnes odpad recykluje a navíc tím pomáhá lidem,“ uvedla na adresu charity dobrovolnice Li Jüe Lanová.

Vydáno pod