Řecká policie zneškodnila další bombu

Atény - Další zásilku s výbušninou, adresovanou tentokrát francouzskému velvyslanectví v Aténách, dnes zneškodnili pyrotechnici přivolaní francouzským personálem ambasády. Oznámila to řecká policie. Potvrdilo to rovněž francouzské ministerstvo zahraničí. Jde již o druhou podobnou zásilku určenou Francii, jedna z prvních byla začátkem týdne určena francouzskému prezidentovi Nicolasi Sarkozymu.

„Francouzské velvyslanectví v Aténách obdrželo balíček, který se zdál podezřelý,“ uvedl mluvčí francouzského ministerstva. Odesilatelem balíčku údajně bylo aténské pravoslavné arcibiskupství. Výbušnina byla ukryta ve svazku sebraných spisů řeckého satirického básníka z 19. století.

V Řecku bylo od pondělí zadrženo 14 zásilek amatérské konstrukce s výbušninami určenými ambasádám v Aténách i úřadům v zahraničí. Adresátem podobné zásilky byl i francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Podle řeckých úřadů pachatelé patří k místnímu anarchistickému hnutí, které nemá žádné spojení s mezinárodní teroristickou organizací.

Kromě toho dnes na aténském předměstí Peania oznámila zasilatelská firma tři podezřelé balíčky. Policie na místo vyslala své experty. Řecké úřady v pondělí vyzvaly zasilatelské firmy, aby zvýšily svou bdělost.

Řecko ve středu na 48 hodin zastavilo veškeré odesílání zásilek do zahraničí. Ministerstvo dopravy dnes oznámilo, že tento zákaz neprodlouží.

Zároveň dnes pokračuje vyšetřování případu. Dva mladí Řekové, které policie podezírá, že patří k anarchistickému hnutí, a kteří byli zatčeni již v pondělí, jsou stíháni pro příslušnost k teroristické skupině. Jeden z nich, dvaadvacetiletý student chemie, údajně patří ke skupině Konspirace ohňových buněk. Soudce dnes na oba mladíky, kteří odmítli vypovídat, uvalil preventivní vazbu.