Obama dnes vyrazil do Asie s třítisícovým doprovodem

New York - Americký prezident Barack Obama dnes odjel na desetidenní cestu po Asii, během níž navštíví Indii, Indonésii, Japonsko a Jižní Koreu, kde se zúčasní zasedání skupiny G20. Během cesty se hodlá zaměřit zejména na obchodní příležitostí pro americké firmy, jejichž zástupci budou v prezidentově doprovodu.

Celkem by s prezidentem údajně do Asie mělo jet kolem 3000 lidí, mimo jiné vládních činitelů, členů ochranky či novinářů. Během návštěvy Indie, kde cesta začíná, by podle tamních zdrojů jeden den prezidentova pobytu měl americké daňové poplatníky stát 200 milionů dolarů. Značnou část této sumy tvoří výdaje na bezpečnost prezidenta a na ubytování. Bílý dům tuto částku popřel, skutečnou výši nákladů na cestu ale odmítl z bezpečnostních důvodů uvést.

Jde o první Obamovu zahraniční cestu po triumfu republikánů v úterních parlamentních volbách, který jej značně oslabil. Komentátoři upozorňují, že cesta ukáže, jak volební porážka Obamu ovlivní na mezinárodní scéně.

Reportáž Vandy Kašové a Michaely Polákové (zdroj: ČT24)

Indii považují Američané za svého hlavního spojence a přirozeného partnera v regionu. Kromě obchodu tu bude Obama během tří dnů nepochybně jednat i o situaci v sousedním Pákistánu, v Afghánistánu, ale i o sílící pozici Číny v regionu. Řeč přijde i na obranné kontrakty. Hned v úvodu návštěvy pak Obama v Bombaji uctí památku obětí koordinovaných teroristických útoků, při nichž před dvěma lety zahynulo téměř 200 lidí.

Z Indie se Obama přesune v úterý do Indonésie, kde také strávil část dětství. Návštěvu země letos několikrát odložil kvůli domácím problémům, jako bylo schvalování reformy zdravotnictví či ropná skvrna v Mexickém zálivu. V noci ze středy na čtvrtek se americký prezident z Indonésie přesune do Jižní Koreje, kam míří zejména na zasedání skupiny nejvyspělejších států světa a nejvýznamnějších rozvíjejících se ekonomik G20. Asijskou cestu zakončí Obama v Japonsku.