Vlak s jaderným odpadem zdrželi ve Francii aktivisté

Německo - Do německého Gorlebenu má o víkendu dorazit speciální vlak s vyhořelým odpadem, který byl vypraven z Normandie. Policie zůstává v pohotovosti a očekává protesty jaderných aktivistů. Ještě ve Francii pětice aktivistů vlak zdržela. Nyní vlak se zpožděním míří k německým hranicím.

V Německu se kvůli vlaku s odpadem očekávají masivní protesty odpůrců jaderné energetiky. Zapojit se do nich má na 30 tisíc lidí. Transport bude hlídat přes 16 tisíc policistů. K protestům proti transportu a proti prodloužení provozu německých jaderných elektráren vyzvaly v minulých dnech známé osobnosti jako držitel Nobelovy ceny za literaturu Günter Grass nebo zpěvák Udo Lindenberg. Do blokád vsedě se chtějí zapojit také někteří němečtí opoziční politici.

„Vlak má jedenáct vagonů a každý obsahuje radioaktivitu jako z Černobylu. Takže je to vlastně jedenáctkrát Černobyl, který projede Evropou,“ vyjádřil se o nebezpečí samotné cesty vlaku Yannick Rousselet, vedoucí jaderné kampaně francouzské Greenpeace.

Telefonát Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Vlak vyrazil na cestu do Německa dnes kolem druhé hodiny odpolední. Ještě ve Francii ale vlak zdrželi aktivisté. Ti se nedaleko Caen v Normandii připoutali ke kolejím, a vlak se proto musel na chvíli zastavit. Nyní se zpožděním míří k německé hranici. Až ji překročí, zamíří na sever do Dolního Saska. Posledních 20 kilometrů do Gorlebenu přepraví kontejnery s jaderným odpadem nákladní auta.

Severoněmecké město Gorleben bylo vytipováno jako dočasně nejvhodnější úložiště vysoce radioaktivního odpadu již před třiceti lety. V tamějších dolech by mělo v nejbližší době ale vzniknout úložiště trvalé, což se nelíbí jak aktivistům, tak místním obyvatelům. V roce 2000 nicméně vláda vyhlásila moratorium na průzkum. Mělo se zjistit, zda neexistují i jiné lokality pro trvalé uložení jaderného odpadu. Další průzkumy se ale ve skutečnosti zastavily a stále platí původní záměr vybudovat tu trvalé úložiště.

„Ve Francii se radioaktivní odpad ukládá v jílu a v Německu v soli. Problém je, že dnes za současného stavu nikdo nemůže zaručit, že radioaktivní odpad zůstane uzavřen v těchto prvcích,“ uvedl Rousselet. Německo má čtvrtý nejvyšší počet jaderných reaktorů v Evropě a pro současných přibližně 12 500 tun vysokoradioaktivního jaderného odpadu potřebuje nutně najít nejvhodnější místo pro uskladnění. Obdobně jsou na tom i další země, které vsadily na jadernou energetiku - Francie, Rusko a Velká Británie.

Vlak s jaderným odpadem
Zdroj: David Vincent/AP Photo