Motor airbusu vybuchl kvůli vadě materiálu nebo chybné konstrukci

Sydney - Explozi jednoho z motorů letounu Airbus A380 australské společnosti Qantas způsobila pravděpodobně vada materiálu nebo chybná konstrukce motoru Rolls-Royce. Prohlásil to dnes na tiskové konferenci v Sydney šéf společnost Qantas Alan Joyce. Airbus společnosti Qantas ve čtvrtek nouzově přistál v Singapuru se 459 lidmi na palubě, když během letu do Austrálie přestal fungovat jeden ze čtyř motorů. O osudu letadla panovala zpočátku nejistota, spekulovalo se dokonce o jeho zřícení v Indonésii. Nikdo z cestujících nebyl při nouzovém přistání zraněn.

O přesné příčině nehody je podle Joyce předčasné hovořit, pečlivé vyšetřování případu probíhá. „Je to problém motoru, o který se starala společnost Rolls-Royce od okamžiku, kdy byl do letounu namontován,“ řekl Joyce. „Pravděpodobně jde o selhání materiálu nebo konstrukční problém. Nevěříme, že případ má spojitost s údržbou,“ dodal.

Po nouzovém přistání v Singapuru jeden z motorů na levé straně letounu nesl známky ohně a část jeho krytu chyběla. Horní sektor levého křídla byl rovněž poškozen, patrně odlomeným kusem motoru. Amatérské video pořízené z paluby letadla ukazuje, že během přistání vycházela z křídla letounu bílá pára.

Airbus A380
Zdroj: Wong Maye-E/AP Photo
Vydáno pod