NASA odložila start Discovery na konec listopadu

Mys Canaveral (USA) - Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dnes odložil start raketoplánu Discovery na 30. listopad. Discovery měl podle původních plánů odletět už 1. listopadu, start byl ale kvůli technickým problémům a později kvůli špatnému počasí postupně odkládán až na dnešek. Kvůli úniku tekutého vodíku, kterým technici začali dnes plnit nosnou raketu, ale NASA přípravy startu znovu zastavila. Nejprve americký úřad rozhodl o odložení startu přinejmenším do pondělí a posléze o jeho přeložení až na konec listopadu.

Raketoplán měl původně odstartovat už 1. listopadu, start byl ale kvůli technickým problémům a později kvůli špatnému počasí postupně odložen až na dnešek. Technici NASA začali dnes v 10:38 SEČ plnit nosnou raketu palivem, při tom však objevili, že tekutý vodík z nádrže uniká. Přípravy startu proto byly zastaveny.

Pokud se má jedenáctidenní mise Discovery uskutečnit ještě v listopadu, musí raketoplán odstartovat nejpozději v neděli. Mezinárodní vesmírná stanice (ISS), u níž Discovery zakotví, totiž bude v dalších dnech obíhat Zemi tak, že stráví více času na osvětlené straně planety. Pro raketoplán by to znamenalo problém, protože sluneční paprsky by jeho plášť přehřívaly.

Raketoplán má na ISS vynést logistickou plošinu užívanou při práci astronautů vně stanice, víceúčelový modul, zásoby i náhradní díly na nutné opravy. Na palubě Discovery bude i humanoidní robot Robonaut 2, který má při vesmírné misi ukázat, jak mohou humanoidi pomáhat posádce na oběžné dráze. Podle expertů najdou roboti uplatnění hlavně v naléhavých situacích a při práci v nebezpečném prostředí a s nebezpečnými látkami.