Olomoucká nemocnice ruší klasické rentgenové snímky

Olomouc – Fakultní nemocnice v Olomouci definitivně nahradila klasické rentgenové snímky za digitální. Nový moderní systém elektronické archivace dat ulehčí práci hlavně lékařům. Ti se k dokumentaci dostanou okamžitě. Doby, kdy pacienti postávali s fólií v ruce na chodbách a čekali na vyšetření, jsou tak nenávratně pryč.

„Provádí se vyšetřovací sekvence, které, jakmile jsou hotové, odcházejí automaticky do systému, kde si je lékař může ihned vyhledat a zhodnotit,“ popsala radiologická asistentka Lucie Kopuletá. S digitálními snímky pracuje personál nemocnice už šest let. Tradičních obrázků na filmové fólii se však nadobro zbavil až nyní.

Lékaři se mohou do systému připojit ze svého počítače v podstatě kdekoliv, včetně hlavního doma. Potřebují k tomu jen bezpečnostní kód. Mnohem lepší podmínky teď mají zdravotníci například v situacích, kdy je potřeba konzultovat akutní vyšetření například o víkendu. „Ten nárůst dat od roku 2004 byl enormní, takže bylo nutné v rámci toho projektu rozšířit datová úložiště tak, aby se s tím systémem dalo pracovat rychle a efektivně,“ dodal mluvčí Fakultní nemocnice v Olomouci Egon Havrlant.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Magnetická rezonance, počítačová tomografie, ultrazvuky a některé další diagnostické přístroje již nyní pracují digitálně, proto byly do systému napojeny bez větších problémů. „Například u polytraumatologických pacientů se provádí až 3000 skenů, které opět i v tomto rozsahu máme k dispozici, a navíc můžeme srovnávat tyto snímky s dokumentací starší,“ říká primář radiologické kliniky Martin Köcher.