Za lhaní o soupeři přišel britský poslanec o mandát

Londýn - Soud v britském Manchesteru dnes zbavil labouristického poslance Phila Woolase mandátu za to, že při kampani před květnovými parlamentními volbami šířil o svém soupeři nepravdivé informace. Je to první takový verdikt za 99 let. Podle expertů by mohl být důležitým precedentem a mít velký vliv na to, jak budou předvolební kampaně vedeny. Woolas patří k prominentním členům Labouristické strany, která mu ale po dnešním rozsudku pozastavila členství.

Woolas porazil v okrsku Oldham East a Saddleworth u Manchesteru svého liberálnědemokratického protivníka Elwyna Watkinse jen o 103 hlasy. Watkins se po volbách obrátil na zvláštní volební tribunál kvůli tvrzením ve Woolasových předvolebních letácích šířených v posledních dnech kampaně. Letáky tvrdily, že Watkins nadbíhá muslimským radikálům a hájí použití násilí, protože neodsoudil výhrůžky, které Woolas dostával.

Dva soudci zvláštního soudu dnes rozhodli, že obě tvrzení nejsou pravdivá, že to Woolas věděl a porušil tak volební zákon. Rozhodli, že nemůže tři roky zasedat v Dolní sněmovně a nařídili zopakování voleb v tomto okrsku. Woolas se proti tomu chce odvolat. Nicméně vedení opozičních labouristů mu pozastavilo členství ve straně a rozhodlo, že jeho odvolání nepodpoří. „Politikou labouristů rozhodně není vyhrávat volby šířením lží,“ prohlásila dnes zástupkyně šéfa strany Harriet Harmanová.

Woolas dosud patřil k čelným labouristickým politikům. V předcházející vládě byl náměstkem ministra vnitra pro přistěhovalectví a stejnou funkci měl i v nynějším labouristickém stínovém kabinetu.

Phil Woolas
Zdroj: ČT24
Vydáno pod