Mladík letěl z Hongkongu do Vancouveru v masce starce - nikdo neví proč

Ottawa - Kanadské úřady vyšetřují neobvyklý incident, který se stal 29. října na palubě letadla společnosti Air Canada letícího z Hongkongu do Vancouveru. Dostal se do něj mladík převlečený za starce. Během letu si na záchodě sundal masku. Stále není jasné, jak prošel přes několikanásobnou kontrolu v Hongkongu, ani proč cestoval v převleku.

Zpráva, připomínající vzdáleně Belmondův trik ve filmu Bezva finta, přichází v době, kdy v letecké dopravě vládne napětí v souvislosti se dvěma balíčky s výbušninami, které se minulý týden objevily v nákladních letadlech z Jemenu do USA a byly adresovány židovským organizacím v Chicagu. K odpovědnosti za tento pokus o teroristický útok se dnes přihlásila jemenská odnož al-Káidy. Potvrdil se tak předpoklad amerických činitelů. Al-Káida na Arabském poloostrově (AQAP) ve své dnešní zprávě hrozí také dalšími útoky proti americkým zájmům.

Jedna ze dvou náloží byla nalezena v nákladním letadle americké společnosti UPS na středoanglickém letišti East Midlands a druhá v letadle firmy FedEx na letišti v Dubaji. Jemenská odnož al-Káidy se dnes také přiznala k zářijovému zničení nákladního letadla firmy UPS v Dubaji. Američtí vyšetřovatelé, kteří se incidentem zabývali, ale nepřišli na nic, co by naznačovalo, že havárii Boeingu 747 způsobila výbušnina. Při nehodě zahynula dvoučlenná posádka letadla.