Somálští piráti inkasovali rekordní výkupné 9 milionů dolarů

Mombasa - Rekordní výkupné inkasovali somálští piráti za jednu z unesených lodí. Částka se měla vyšplhat na devět milionů dolarů, zatím ale není jasné, o které plavidlo šlo. Podle některých zdrojů byl tanker singapurský, podle jiných se plavil pod jihokorejskou vlajkou. Piráti už si podle vlastních slov kořist rozdělili.

Somálská čtvrť keňské Mombasy - sem odcházejí piráti na odpočinek. Vystoupit s kamerou z auta je zde nebezpečné. Poslední dobou zde vyrůstá velký počet nových domů. Patří lidem, kteří stojí za pirátskými útoky. Mají totiž obrovské zisky. Za starý dům, který má cenu tří milionů šilinků, klidně nabídnou pět, jen aby mohli investovat. Ti méně šťastní piráti, které zajaly zahraniční válečné lodi hlídkující ve východoafrických vodách, skončili v celách pod soudní budovou v Mombase. České televizi se sem zcela výjimečně podařilo získat vstup.

Reportáž Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)

Třicet pět Somálců si už vyslechlo svůj verdikt, dalších více než sto dvacet čeká na svůj řádný proces. Pod většinou rozsudků v rozmezí od 5 do 9 let je podepsána železná lady mombaského soudního dvora, vrchní soudkyně Rosemelle Mutoka.

Rosemelle Mutoka, vrchní soudkyně:

„Je jim kolem 22 let a jsou negramotní. Ty procesy jsou náročné i proto, že svědky musíme povolat třeba až z Německa, když je zajala německá loď.“

Hlavní obhájce pirátů však tvrdí, že to jsou lidé, kteří přišli z těch nejchudších oblastí a spíše než o piráty se jedná o rybáře. S tím ale zásadně nesouhlasí velitelé evropské protipirátské mise. Ti si navíc stěžují na to, že Keňa před měsícem vypověděla smlouvu, podle které měla přijmout všechny piráty zajaté v mezinárodních vodách.

V tuto chvíli je to na rozhodnutí Keni, které zajaté piráty přijmout a které ne. Odborníci se shodují, že nejlepší by byl mezinárodní soud, protože pirátství je mezinárodní zločin. Prozatím ale zůstává jedinou možností zavírat odsouzené piráty do věznice Shimo La Tewa v Mombase, dokud to místní vláda umožní.

Vydáno pod