Aerolinky ruší kvůli Merapi lety, Obama se možná do Indonésie nepodívá

Jakarta - Indonéská sopka Merapi ohrožuje letecký provoz v oblasti. Po mohutných erupcích zrušily mnohé letecké společnosti mezinárodní lety do Jakarty. Sopečný prach by mohl dokonce narušit plánovanou návštěvu Indonésie prezidenta Spojených států Baracka Obamy. Do země by měl dorazit v úterý. Vulkán Merapi zvýšil svou aktivitu před dvěma týdny a od té doby zabil už 138 lidí a vyžádal si evakuaci více než 200 tisíc lidí.

I když se vulkán nachází zhruba 600 kilometrů na východ od Jakarty a odborníci všechny ujišťují, že chrlící sopka nemá žádný dopad na letové podmínky, mnoho mezinárodních aerolinek omezuje svoje lety na hlavní letiště v zemi Sukarno-Hatta. 

Sopka letectví nebrání, přesto jsou některé lety zrušeny

Sutopo Purwo Nugroho z národní agentury, která se stará o zmírňování katastrof

„Mnoho zahraničních aerolinek zrušilo lety, ale momentálně Merapi letecké dopravě (v Jakartě) nebrání.“

Podle odborníků by navíc dopady vulkanické aktivity mohl zmírnit deštný prales. Prach by tak k zemi mohl padat ve formě „hustého deště“. Přesto bylo několik letů do Jakarty zrušeno už včera. Mezi aerolinky, které do indonéského hlavního města neletěly, patří Singapore Airlines, Lufthansa, Turkish Airlines, AirAsia a Tiger. Dnes však už většina letadel létá podle obvyklého řádu.

„V současnosti byly zrušeny pouze čtyři lety do Jakarty. Zrušen je také jeden let do Bandungu a Yogjakarty,“ tvrdí mluvčí Changi Airport v Singapuru. „Sledujeme situaci, aerolinky se však musejí rozhodnout samy, zda budou létat,“ dodává. Risk se ale nevyplácí. Před třemi roky málem havarovalo letadlo British Airways poté, co jeho motory nasály prach, který chrlil jiný indonéský vulkán – Mount Galunggung.

Obamova návštěva je ohrožena

Obamův tým proto pečlivě monitoruje situaci. Jeho návštěva Indonésie už však byla posunuta dvakrát. Poprvé měl zemi, kde žil několik let jako dítě se svou matkou, navštívit v březnu. Cestě však zabránilo prosazování reforem. Druhý pokus v červnu potom přerušila ropná katastrofa v Mexickém zálivu. Zda platí pravidlo do třetice všeho dobrého, ještě není jisté. Indonéský prezident Susilo Bambang Yudhoyono při své návštěvě Jakarty totiž prohlásil: „Nevypadá to, že by Merapi slábla.“

Americký prezident dne suznal porážku ve volbách.
Zdroj: AP Photo/Charles Dharapak
Vydáno pod