Irácké strany se prý dohodly na rozdělení moci

Bagdád - Irácké politické strany dospěly po osmi měsících politického patu k dohodě o rozdělení moci. Premiérem zůstane Núrí Málikí, svůj post si podrží i prezident Džalál Talabání. Vítězná koalice Ajáda Alávího má vybrat kandidáta na předsedu parlamentu. Oznámil to dnes vládní mluvčí Alí Dabbagh. Dohodou, k níž přední aktéři irácké politické scény dospěli v sobotu, se Iráku snad konečně otevírá cesta k nové vládě. Po ukončení mocenského vakua, které v zemi zavládlo po volbách ze 7. března, jež přinesly velmi těsný výsledek, stále hlasitěji volali sami Iráčané a irácké představitele k němu vyzývaly sousední státy i světové mocnosti.

Ve volbách zvítězil blok sunnitských a šíitských stran Národní irácké hnutí (MNI) v čele s bývalým premiérem Ajádem Alávím. MNI získalo 91 ze 325 poslaneckých mandátů, se ztrátou pouhých dvou mandátů se za ním umístil blok dosavadního premiéra Núrího Málikího Právní stát. Koaliční jednání za této situace vázla na sporu kolem toho, kdo má nový kabinet sestavit.

Ve středu nakonec volební vítěz Aláví naznačil v rozhovoru v britském listu Guardian, že koaliční jednání pravděpodobně ukončí a odejde do opozice. Koaliční jednání se vedla hlavně v metropolích sousedních zemí. Aláví před volbami i po nich dával najevo, že chce spolupracovat s menšinovými sunnity. Málikí na rozdíl od něj prosazuje do vlády jenom šíity. Aláví v interview naznačil, že se Irák dostává do přímého vlivu Íránu.

Soud nařídil parlamentu, aby se scházel pravidelně

Na 11. listopadu je svoláno zasedání iráckého parlamentu, který se od voleb sešel pouze jednou v červnu. Po krátkém jednání ale tehdy volbu prezidenta, svého předsedy a místopředsedů odložil, aby údajně poskytl politickým stranám více manévrovacího prostoru k dohodě o obsazení všech klíčových postů.

Nejvyšší soud, na který se v srpnu obrátily irácké občanské organizace s žádostí o pomoc k ukončení politické krize, nařídil koncem října parlamentu, aby se scházel pravidelně a aby začal plně fungovat.

Vydáno pod