Unesení mexičtí turisté nalezeni v masovém hrobě

Acapulco – Osmnáct těl, která mexická policie objevila ve čtvrtek v hromadném hrobě nedaleko letoviska Acapulco, patří uneseným mexickým turistům. Na konci září jich dvacet zmizelo během výletu do Acapulca. Dva z nich jsou stále nezvěstní. Hrob policie našla na základě videa zveřejněného na serveru YouTube. Dva zajatci se na záznamu přiznávají k zabití pohřbených lidí. Jejich těla ležela v horní části hrobu.

Smrt turistů souvisí s drogovou válkou

Příbuzní mexických turistů identifikovali pozůstatky, které se našly v hromadném hrobu. Turisté, kteří jeli na víkend na dovolenou do Acapulca, zmizeli 30. srpna poté, co opustili své bydliště – Morelii. Svědci je naposledy spatřili, když hledali hotel v Acapulcu. Má se za to, že Mexičané byli uneseni drogovým gangem, ale příčina únosu není zatím známá. Region je proslulý násilnými válkami mezi drogovými kartely.

Policie prohledávala oblast po středečním zveřejnění videa, které napovědělo, kde by se hrob mohl nacházet. Dva muži, kteří ve videu vystupovali a přiznali se jako vrazi 20 unesených lidí, byli také zavražděni a nalezeni v horní části hrobu. Na videu mají ale muži ruce svázané za zády a přiznávají se člověku, který na videu není vidět, že jim vraždění bylo přikázáno jako pomsta násilnému drogovému kartelu La Familia Michoacana, který je aktivní na pacifickém pobřeží.

Masové vraždy jsou v Mexiku stále častější

V posledních měsících jsou masové vraždy a nacházení masových hrobů v Mexiku mnohem častější, stejně jako používání ohavných videozpráv. Od prosince 2006, kdy prezident Felipe Calderón začal nastražovat pasti na drogové dealery, zemřelo v Mexiku více než 28 tisíc lidí v souvislosti s drogovým násilím.