Do motorů airbusů prý unikl olej

Sydney - Australské aerolinie Qantas dál zkoumají motory svých šesti Airbusů A380, jeden z nich měl minulý týden problém s motorem a musel nouzově přistát v Singapuru. Inspekce letounů nadále probíhá, šéf společnosti ale v rozhovoru pro BBC naznačil, že za závadu mohl olej, který se dostal do motoru. Všechny airbusy nadále zůstávají na zemi, dokud nebude jasné, že lety s tímto typem letadel jsou bezpečné.

„Qantas pokračuje v důkladné inspekci motorů Rolls-Royce v letadlech Airbus A380,“ píše se v tiskovém prohlášení společnosti. „Vyšetřování se nyní soustředí na možnou příčinu úniku oleje v oblasti turbíny. Nicméně vyšetřování v ostatních oblastech motoru pokračuje, aby byly vyloučeny veškeré možné závady,“ píše se na webových stránkách společnosti.

Alan Joyce, šéf společnosti Qantas, v rozhovoru pro BBC řekl, že se při podrobném zkoumání motorů objevila drobná anomálie. „Olej v motorech byl tam, kde by neměl být,“ prohlásil. Inženýři zkoumající dopravní letouny našli tuto závadu u tří motorů. Ani jeden z motorů nebyl starší než dva roky. Podle Joyce může jít o vadu materiálu nebo konstrukční chybu.

Inspekce všech šesti Airbusů A380 ovšem i nadále pokračuje, musí se nyní zjistit, co mohlo únik oleje způsobit. Qantas i nadále nepouští své airbusy do vzduchu, a to nejméně ještě tři dny, dokud se technici neujistí, že lety s tímto typem letadel jsou naprosto bezpečné. „Společnost Qantas nevrátí do provozu letouny A380, dokud nebude nalezena a vyřešena příčina problémů. Za tohoto stavu Qantas neočekává, že by letouny A380 fungovaly v příštích 72 hodinách,“ píše se v tiskové zprávě společnosti.

„Zatím je ještě brzy na to, abychom si troufli odhadnout, kolik nás taková dlouhá odstávka několika letadel bude stát. Také je příliš brzy na odhady, jestli poklesne zájem o lety s těmito stroji. Pro nás je teď nejdůležitější, aby Airbus a Rolls Royce dostali letadla co nejrychleji zpátky do vzduchu. Až potom budeme řešit například otázku případných žalob na tyto společnosti,“ dodal k tomu Joyce.

Minulý týden ve čtvrtek v Singapuru nouzově přistál Airbus A380 společnosti Qantas se 459 lidmi na palubě, když během letu do Austrálie přestal fungovat jeden ze čtyř motorů. Nikdo z cestujících nebyl při nouzovém přistání zraněn.

Inženýři potřebují pro důkladnou analýzu najít část turbíny, která z motoru odpadla. To se zatím nedaří, i když se do hledání zapojilo i obyvatelstvo ostrova, nad nímž se letadlo dostalo do potíží.

Své airbusy urychleně kontrolují i ostatní společnosti. Letadla vybavená motory Rolls-Royce nechaly na krátkou dobu na zemi i singapurské aerolinky, Lufthansa se tomu zatím brání. Do vzduchu mohou i Airbusy A380 společností Air France a Emirates, které nemají motory Rolls-Royce.