Horník běžec si zkusil maratón v New Yorku

New York - Edison Peňa, jeden ze zachráněných chilských horníků, se zúčastnil maratónu v New Yorku. Většinu trati prý spíš šel, než běžel, přesto dokončení závodu považuje za svůj životní úspěch. Peňa běhal několik kilometrů denně i během dvou měsíců, které strávil v podzemí. Protože je také velkým fanouškem Elvise Presleyho, nechal si do dolu poslat fotografii svého idolu.

Edison Peňa strávil v podzemí, stejně jako dalších 32 chilských horníků, 69 dní. Právě tento horník ale v zavaleném dole zrovna nezahálel. Ořízl si vysoké pracovní boty pod kotníky a každý den naběhal v podzemní chodbě několik kilometrů. Jeho kolegové mu proto dali přezdívku běžec. 

O jeho sportovní vášni se dozvěděli i organizátoři maratónu v New Yorku, a tak Peňu pozvali, zda by si nechtěl zaběhat tentokrát na zemském povrchu. Horník s velkým nadšením souhlasil. 

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

„V první řadě chci tento maraton běžet, ale také bych rád motivoval ostatní, kteří maraton neběhají, aby se tomu začali věnovat,“ prohlásil. „Chtěl bych obzvláště motivovat děti a mládež, protože běh činí člověka svobodnějším,“ dodal. 

I když v dole běhal horník dennodenně, jeho sportovní výkon v New Yorku nepatřil k těm nejlepším. Běh dokončil v čase 5 hodin 40 minut a 51 vteřin. Horník totiž spíš šel, než běžel. O vteřiny ale vlastně vůbec nešlo. Peňa přiběhl do cíle s chilskou vlajkou, hrála zde hudba Elvise Presleyho.

Edison Peňa navíc v New Yorku vůbec nezahálel. Navštívil mrakodrap Empire State Building, vystoupil také v noční televizní talkshow Davida Lettermana. V USA má ještě navštívit Elvisovo sídlo Graceland v Memphisu.