USA chtějí podpořit Indii v boji proti terorismu

Dillí – Americký prezident Barack Obama je s manželkou Michelle na desetidenní návštěvě Asie. Jako první navštívili Indii, kde se setkali s premiérem Manmohanem Singhem. Po schůzce s ním Obama slíbil, že Spojené státy budou úzce spolupracovat s Indií v celosvětovém boji proti terorismu.

Spojené státy chtějí Indii podpořit především v oblasti bezpečnosti letišť a přístavů. Chtějí také přispět k urovnání sporu o Kašmír, který je rozdělen mezi Indii, Pákistán a Čínu. Kašmírští povstalci požadují vytvoření nezávislého státu, nebo přičlenění k Pákistánu. 

Prezident Barack Obama dnes vystoupil také v indickém parlamentu, kde podpořil indické snahy získat křeslo stálého člena Rady bezpečnosti OSN. „Součástí spravedlivého a udržitelného mezinárodního řádu, o který Amerika usiluje, je Organizace spojených národů, která je pohotová, efektivní, věrohodná a legitimní. Proto dnes mohu říci, že se v příštích letech těším na reformovanou Radu bezpečnosti OSN, která bude zahrnovat Indii jako stálého člena,“ prohlásil americký prezident, a to i přesto, že Indie má malou šanci se stálým členem RB stát. Není totiž zatím shoda na tom, jak reformovat vrcholný orgán OSN.

Prezidentský pár už v Indii navštívil mauzoleum Mahátmy Gandhího. Uctil také oběti teroristických útoků v Bombaji.  

Cílem Obamovy cesty do Indie je také dojednat zde zakázky pro americké firmy. Prezidentský pár na cestě doprovází několik desítek předních amerických podnikatelů. Ve Spojených státech se přitom ozývají hlasy, které tvrdí, že Indové připraví Američany o práci. 

Barack Obama bude z Indie pokračovat dál do Indonésie, Jižní Koreje a Japonska.

Vydáno pod